Afişul SNCF stârneşte polemici

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Afişul SNCF stârneşte polemici

Externe 25 Februarie 2010 / 00:00 402 accesări

Societatea franceză de căi ferate a fost acuzată de rasism, după ce a cerut pasagerilor să denunţe românii, în urma unei intensificări a furturilor de bagaje, într-un afiş care aminteşte de acuzaţiile Guvernului Italiei împotriva infractorilor români, comentează publicaţia britanică „The Times”, în ediţia electronică. Informaţia referitoare la postarea în trenuri din regiunea Midi-Pyrenees a unui afiş care sugera că românii sunt hoţi de bagaje, publicată iniţial de site-ul Rue89, a fost preluată şi comentată pe larg de presa britanică şi cea franceză. „În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Într-adevăr, au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. De asemenea, toate faptele românilor trebuie semnalate către PCNS” (organismul pentru securitate naţională în cadrul SNCF), scria pe afiş, care indica şi un număr de telefon. Acest caz a generat o reacţie furioasă a românilor care locuiesc în Franţa, un site româno-francez, Roumanophilie, acuzând căile ferate franceze de încurajarea rasismului anti-românesc. Acest afiş a condus la reaprinderea unei dezbateri în Franţa, privind „înţelepciunea” deciziei de a primi România în UE, considerată „o eroare” de mare parte din opinia publică franceză.

Incidentul a provocat, totodată, un val de sentimente anti-româneşti pe site-urile franceze. „Oricine ştie că ei (românii) îşi trimit copiii să fure de la turişti şi călători. Poliţia îi arestează zilnic, dar trebuie să-i elibereze pentru că sunt minori”, se arată într-un asemenea comentariu. Cotidianul britanic citează şi presa franceză, care relatează cu regularitate despre presupuse acte infracţionale ale unor grupări româneşti. Luna trecută, opt copii din România, cu vârste între 12 şi 17 ani, au fost arestaţi ca suspecţi pentru un furt în valoare totală de 20.000 de euro de la persoane care retrăgeau numerar din bancomate, în regiunea Parisului. În 2009, presa franceză a relatat, de asemenea, despre arestarea unei bande de hoţi români din supermarketuri, pe Riviera franceză. În 2008, un jurnalist sportiv francez a fost sancţionat de Consiliul Superior al Audiovizualului pentru că i-a descris pe români ca „hoţi de găini” în timpul unui meci de fotbal între Franţa şi România. Totodată, premierul italian, Silvio Berlusconi, a fost acuzat de stigmatizarea românilor în Italia, după ce acesta i-a învinovăţit pe români de intensificarea infracţionalităţii în această ţară. Pe de altă parte, Franţa nu a făcut eforturi prea mari pentru a integra noii sosiţi din fostele ţări comuniste, din Europa de Est, comentează şi „Daily Mail”, în pagina electronică. Acest lucru le-a permis românilor să se implice în viaţa infracţională, se tem autorităţile franceze, citate de publicaţie. În 2007, anul integrării României în UE, Ministerul britanic al Afacerilor Interne estima la 45.000 numărul potenţialilor infractori din România şi Bulgaria, care ar fi putut ajunge doar în Marea Britanie, în urma extinderii UE. Acest scandal a izbucnit în contextul unei dezbateri asupra identităţii naţionale în Franţa, după ce Guvernul lui Nicolas Sarkozy a încurajat populaţia să exprime ceea ce crede ea că înseamnă a fi francez. Acest lucru a condus la postarea pe un site oficial a numeroase mesaje care exprimă nemulţumirea privind numărul mare de imigranţi care ajung în Franţa, în special din ţări sărace din lume, cum este România.

În pofida faptului că a recunoscut această eroare, precizările SNCF în legătură cu acest grav incident sunt considerate foarte vagi de publicaţia „France Soir”. „Un agent SNCF a utilizat o expresie nefericită redactând această notă, care voia să atragă atenţia controlorilor asupra unei creşteri a numărului de furturi comise în anumite trenuri. Este vorba despre o iniţiativă individuală regretabilă. Acest angajat a fost audiat de superiorii săi ierarhici, care i-au prezentat regulile deontologice”, a afirmat compania franceză de căi ferate. Citând SNCF, care argumenta că „este vorba despre o problemă internă a întreprinderii, care nu priveşte viaţa publică”, France Soir se întreabă dacă acest angajat al companiei a fost sancţionat şi cum vor fi evitate alte asemenea „alunecări rasiste” în viitor.



12