Fasolea este una dintre cele mai bune surse de proteine, fiind baza multor modele de alimentaţie din întreaga lume. Mai mult de 18.000 de specii sunt cultivate pe tot globul, motiv pentru care este considerată una dintre alimentele de bază şi de încredere are umanităţii.
Fasolea Pinto este cea mai folosită în SUA mai ales pentru faptul că atunci când este gătită cu alte ingrediente le preia uşor aroma, devenind extraordinar de savuroasă. Se poate consuma fiartă, piure sau chiar prăjită. Textura cremoasă o face potrivită pentru o mulţime de feluri de mâncare.
Boabele destul de dulci de fasole neagră devin cremoase şi moi atunci când sunt gătite. În multe gastronomii din America de Sud le găsim în combinaţie cu orez. Potrivit site-ului gustarte.ro, aceste boabe mici, albe şi ovale şi-au căpătat denumirea pentru că erau nelipsite din meniul US Navy în secolul trecut. Au o aromă discretă, care devine densă odată ce sunt gătite, mai ales datorită faptul că absorb aromele ingredientelor alături de care sunt gătite. Sunt foarte potrivite alături de preparate din carne.