Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş, a anunţat că, de la anul, va fi implementat un program naţional de control al produselor la raft. “Autoritatea şi-a propus să instituie un program naţional cadru de control al produselor la raft, de supraveghere, prin care se va vedea ce mâncăm şi cât de bun este ceea ce mâncăm. Noi ştim foarte bine ce se întâmplă în unităţile noastre de industrie, în general sunt verificate, dar dat fiind această mişcare mare a comerţului cu alimente şi legume, programul nostru strategic va fi denumit anul controlului produselor la raft. Vom verifica siguranţa, calitatea şi securitatea produselor”, a declarat Roatiş. Acesta a precizat că se va verifica dacă produsele conţin exact ceea ce este scris pe etichetă, dacă proteina este proteină, nu soia. „În cazul cremvurştilor, de exemplu, care sunt cei mai susceptibili, vom vedea dacă produsul conţine, într-adevăr, proteine sau altceva”, a arătat preşedintele ANSVSA. Oficialul a mai anunţat că săptămâna viitoare va fi făcută publică lista cu procesatorii care au obţinut ştampila ovală, care le permite exportul de produse în spaţiul intracomunitar. „Din 103 unităţi au rămas 40 care au obţinut ştampila. Acestea au fost inspectate de către experţi de la Comisia Europeană. Săptămâna viitoare se va primi autorizarea şi publicarea în Monitorul Oficial a unităţilor autorizate cu ştampilă ovală pentru comerţ intracomunitar”, a spus Roatiş. Multe dintre cele care nu au fost autorizate vor putea opera pe piaţa naţională, singurul impediment pentru care nu au primit autorizaţia fiind faptul că nu au putut finaliza anumite lucrări de construcţie din cauza crizei. Roatiş a mai declarat că în ceea ce priveşte produsele alimentare, România mai mult importă decât exportă. „Balanţa şi echilibrul între importuri şi exporturi este defavorabilă României, Potenţialul de export este uriaş. Putem ieşi pe pieţe din Asia, Rusia şi SUA, ţările arabe, China”, a spus preşedintele ANSVSA. Agenţia dispune de aparatură care să verifice dacă anumite produse de pe piaţă conţin substanţe interzie, care ar putea da dependenţă. „Noi ne ocupăm şi de controlul produselor care înglobează în zona furajelor sau etnobotanice pe produse de origine non-animală. De obicei verificăm zona în care sunt înglobate emulgatori, E-uri şi alte ingrediente. Când se fac prelevări suntem solicitaţi pentru teste şi analize în laborator. Noi avem aparatură cu detecţie nucleară şi absorbţie atomică”, a adăugat Roatiş. Acesta a admis că în alimentele care conţin pulberi ar putea fi introduse diverse prafuri care pot da dependenţă.