Aflăm în timp real când suntem ţinta vreunui tsunami

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din vară

Aflăm în timp real când suntem ţinta vreunui tsunami

Eveniment 11 Ianuarie 2013 / 00:00 730 accesări

PROIECT TRANSFRONTALIER În premieră, locuitorii de pe coasta româno-bulgară a Mării Negre vor beneficia de un sistem de avertizare în timp real atunci când se produc geohazarde (cutremure submarine, alunecări, valuri extreme, tsunami) marine în Marea Neagră. În urmă cu trei ani, la iniţiativa cercetătorilor Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină (INCD GeoEcoMar) şi în urma unor discuţii cu reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a fost pus la punct un proiect transfrontalier care deja se află în implementare. Directorul general INCD GeoEcoMar, dr. ing Gheorghe Oaie, a declarat că proiectul este extrem de complex, pentru că implică amplasarea mai multor echipamente moderne, şi cel mai probabil la jumătatea anului va putea fi pus în practică. Licitaţia a fost organizată anul trecut şi deja au fost achiziţionate o parte din echipamente. În proiect sunt cuprinse amplasarea a cinci staţii marine, trei dintre ele în apele româneşti iar două pe coasta din Bulgaria. „În plus, de-a lungul zonei de coastă a celor două ţări va fi amplasat şi un sistem de GPS care va analiza mişcările scoarţei terestre şi vor fi amplasate platforme dotate cu senzori care vor măsura deplasările fundului apei. În permanenţă vom cunoaşte ce se întâmplă în mediul marin din Marea Neagră”, a mai spus directorul. La rândul său, directorul filialei GeoEcoMar de la Constanţa, Dan Secrieru, completează că proiectul include o staţie costieră la Mangalia şi încă o întreagă reţea de staţii de coastă la care deja se lucrează. „Staţiile vor transmite în timp real datele şi ele vor fi colectate în centrul de la Constanţa”, a adăugat Secrieru.

COLABORARE ÎNTRE INSTITUŢII Cercetătorii bucureşteni au informat autorităţile locale constănţene cu privire la implementarea unui sistem de avertizare în timp real. În cazul în care se emite un semnal de alarmă, primul informat va fi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din zona în care se produce fenomenul, urmând ca instituţia să răspândească alerta către autorităţi şi să informeze populaţia. „Autorităţile locale trebuie să aibă un plan de măsuri în cazul unui ipotetic semnal de alarmă. Noi semnăm protocoale cu Poliţia de Frontieră şi Statul Major al Forţelor Navale. Practic e o colaborare între toate instituţiile publice pentru implementarea sistemului de avertizare”, a spus directorul.

ÎN RÂNDUL ŢĂRILOR EUROPENE Un alt beneficiu al implementării sistemului de avertizare este că România va intra în rândul ţărilor europene care au deja astfel de sisteme de alertă şi care permite ca la orice oră din zi şi din noapte să aflăm dacă suntem ţinta vreunui geohazard.



12