Aflaţi când se „potolesc” epidemiile de gripă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie!

Aflaţi când se „potolesc” epidemiile de gripă

Sănătate 11 Martie 2013 / 00:00 632 accesări

Gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă (contagioasă) cauzată de virusul gripal. În Europa gripa apare, cu regularitate, în epidemii anuale, în lunile de iarnă. De obicei, spun specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, epidemiile de iarnă afectează fiecare ţară pentru una sau două luni şi durează, la nivelul continentului european, aproape patru luni. Pot apărea şi infecţii sporadice în afara sezonului de gripă, cu o incidenţă foarte mică în lunile călduroase ale verii. „Nu toţi cei care s-au infectat cu virusul gripal se îmbolnăvesc, însă cei care au forme clinice de boală prezintă simptomele comune: febră, tuse, dureri în gât, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare de rău, oboseală. Simptomele infecţiei cu virusul gripei seamănă cu alte infecţii virale respiratorii. Gripa este mai severă decât răceala, care este produsă de alte virusuri respiratorii şi nu de virusul gripal”, informează medicii DSPJ.

LA CAZURILE NECOMPLICATE DE GRIPĂ, SIMPTOMELE SE REZOLVĂ SPONTAN, ÎN 7 ZILE DE LA DEBUT

„Paleta” de severitate a infecţiei şi bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor (cazurile asimptomatice) la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală, potrivit medicilor DSPJ. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului. „Îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc: persoanele de peste 65 de ani, cele cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase, care nu fac parte din aceste grupe la risc”, spun medicii.

NUMĂRUL TOTAL AL DECESELOR CAUZATE DE GRIPĂ, DIN ACEST SEZON, A AJUNS LA OPT, FAŢĂ DE UNUL SINGUR ÎN PERIOADA 2011-2012, INFORMEAZĂ CENTRUL NAŢIONAL DE SUPRAVEGHERE A BOLILOR TRANSMISIBILE. ŞI LA CONSTANŢA AU FOST ÎNREGISTRATE DOUĂ DECESE, AMBELE PERSOANE FIIND DIAGNOSTICATE CU VIRUSUL GRIPAL A, SUBTIPUL H1, POTRIVIT DIRECTORULUI EXECUTIV AL DSPJ, DR. CONSTANTIN DINA

MĂSURI În afară de vaccinare, ca şi măsură de prevenţie, specialiştii recomandă şi asigurarea unei igiene impecabile, măsuri pe care le-am detaliat în ediţia trecută. Spălarea mâinilor cu apă şi săpun, dar şi folosirea dezinfectantelor, după folosirea grupurilor sanitare sau după tuse sau strănut, după frecventarea locurilor aglomerate etc., constituie doar una dintre regulile obligatorii care trebuie luate. Nu în ultimul rând, medicii recomandă, în cazul persoanelor bolnave, utilizarea măştii pentru a-i proteja pe contacţii direcţi.

CÂT DE UTILĂ E MASCA DE PROTECŢIE, CUM SE UTILIZEAZĂ? „Utilizarea măştii de către o persoană bolnavă, cu simptome de gripă, ajută la reţinerea secreţiilor respiratorii în cazul în care persoana tuşeşte sau strănută şi reduce riscul de infectare în rândul persoanelor cu care bolnavul este într-un contact apropiat”, explică specialiştii DSPJ. Cât priveşte utilizarea corectă a măştii, medicii sfătuiesc: masca trebuie aplicată cu grijă peste gură şi nas şi apoi ajustată şi fixată; fixaţi masca cu şnurul sau banda elastică, la mijlocul capului şi al cefei; presaţi pe forma nasului banda flexibilă, transversală. „Evitaţi să atingeţi masca cu mâinile. După orice atingere a măştii aflate pe faţă, precum şi după ce se scoate masca de pe faţă, mâinile trebuie să fie curăţate prin spălare cu apă şi săpun sau cu un dezinfectant de mâini, pe bază de alcool. Schimbaţi masca atunci când devine umedă. După o utilizare prelungită, masca de faţă poate deveni umedă. Când constataţi acest lucru, trebuie să o înlocuiţi cu una nouă”, spun specialiştii. Pentru a scoate, securiza şi elimina în mod corespunzător o mască, medicii impun următoarele reguli: dezleagă sau rupe legăturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus; ţine de legătura de sus şi îndepărtează masca de pe faţă; nu atinge masca cu mâna. „Măştile de unică folosinţă trebuie aruncate după o singură utilizare, în niciun caz refolosite, aşa cum mulţi procedează. Odată scoase de pe faţă, ele trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer”, precizează medicii.

Taguri articol


12