Afli de pe telefon cum este apa mării! Aplicaţie smart de la „G. Antipa“!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
INCDM Constanța

Afli de pe telefon cum este apa mării! Aplicaţie smart de la „G. Antipa“!

Social 21 Iulie 2017 / 16:30 2955 accesări

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) ''Grigore Antipa'' din Constanța a intrat cu adevărat în era modernă şi este aproape de oameni. Chiar dacă sună ca un slogan politicianist, nu este. INCDM pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi, constănţeni şi turişti, o aplicaţie online prin care cei interesaţi pot afla direct de pe telefonul mobil principalii parametri ai apei mării, cum ar fi temperatura, salinitatea, curenții, înălțimea valurilor. Informaţii despre aplicaţie au fost prezentate vineri de reprezentanții INCDM ''Grigore Antipa'' din Constanța. Aceasta este realizată fiind parte a unui proiect european în valoare de 50.000 de euro. Termenul de finalizare este octombrie 2017, variantei de testare prezentate urmând a i se aduce completările necesare.

Potrivit directorului INCDM, Simion Nicolaev, principalii parametri ai apei mării pe care turiștii și toți cei interesați îi vor putea afla accesând aplicația sunt temperatura, salinitatea, curenții, înălțimea valurilor. ''Am selectat șase parametri, cei mai importanți, care au conexiune directă cu posibilitățile de exercitare a turismului și îmbăierii, inclusiv de asigurare a securității turiștilor în apele de îmbăiere. Le punem la dispoziția publicului pentru a fi folosite în scopul de protejare a turiștilor și de a facilita managementul în zonele de îmbăiere, inclusiv deplasarea turiștilor dintr-o zonă în alta. (...) Deocamdată avem două etape realizate, datele în timp real pe care le culegem în Baia Mamaia, de la stație, și cea de a doua aplicație de model pe care acum o validăm cu datele necesare. Deocamdată aplicația este limitată numai pentru această zonă, ne vom gândi pentru extindere în viitor. Ca principali parametri - temperatură, salinitate, curent, vânt și val, dar și valori absolute ale vitezei vântului, curenților și înălțimii valului", a spus Nicolaev.

Aplicația poate fi deschisă accesând pagina web iswim.rmri.ro. ''Rezultatele proiectului pot fi accesate printr-o pagină web, oricine o poate deschide de pe telefonul mobil, pe internet, smartphone, foarte ușor. Utilizatorul poate selecta între circulația marină și parametrii meteorologici, (...) de asemenea, cei cu vaporașe, hidrobicliclete, care urmăresc să aibă o anumită imagine vizavi de curenții corpurilor de apă pot selecta magnitudinea vitezei curentului, cât de mare este viteza curentului în zona de interes. Pot vedea temperatura apei, salinitatea'', a menționat cercetătorul științific Răzvan Mateescu, de la INCDM ''Grigore Antipa''.



12