Africa a mai scăpat de un dictator

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A plecat Mugabe, a venit slujitorul său!

Africa a mai scăpat de un dictator

Externe 24 Noiembrie 2017 / 16:12 771 accesări
Emmerson Mnangagwa (stânga) s-a ocupat de represiunea în timpul dictaturii lui Robert Mugabe (dreapta)

Emmerson Mnangagwa (stânga) s-a ocupat de represiunea în timpul dictaturii lui Robert Mugabe (dreapta)

Noul președinte al republicii Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a depus vineri jurământul în calitate de șef al statului, succedându-i lui Robert Mugabe, care a demisionat marți după 37 de ani de conducere autoritară. "Eu, Emmerson Dambudzo Mnangagwa, jur că, în calitate de președinte al Republicii Zimbabwe, voi fi loial Republicii Zimbabwe și voi respecta, susține și apăra Constituția și legile din Zimbabwe", a declarat noul președinte în cadrul ceremoniei desfășurate pe un stadion din Harare, în prezența a zeci de mii de susținători. Învestirea lui Mnangagwa, 75 de ani, întoarce pagina conducerii autoritare exercitate timp de aproape patru decenii de Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, rămas cel mai vechi șef de stat de pe planetă până marți, când a fost obligat de armată, de propriul partid și de stradă să iasă din scenă. Încă din zorii zilei de vineri, locuitorii capitalei s-au înghesuit la porțile "National Sports Stadium" pentru a-l aclama pe noul președinte, de la care așteptările sunt uriașe într-o țară cu o economie ruinată de reforme devastatoare.

Mugabe a fost împins să demisioneze printr-o lovitură de forță a armatei, care a preluat controlul asupra țării în noaptea de 14 spre 15 noiembrie, după demiterea lui Mnangagwa, fost vicepreședinte și un stâlp al regimului după obținerea independenței țării în 1980. Noul președinte, supranumit "Crocodilul", a fost înlăturat la ordinul primei doamne, Grace Mugabe, care vedea în el un rival la succesiunea lui Mugabe, a cărui sănătate e tot mai fragilă. După ce a rezistat mai multe zile presiunilor șefilor armatei, ale partidului său Zanu-PF și alte străzii, acesta a sfârșit prin a demisiona marți, sub amenințarea unei proceduri de destituire din partea parlamentului.La trei zile după căderea regimului Mugabe, soarta fostului președinte și a soției sale rămâne deocamdată incertă. Cotidianul guvernamental "The Herald" a scris vineri că Mnangagwa a discutat joi cu Mugabe, promițându-i acestuia și familiei condițiile de securitate și de bunăstare maximale.În schimb, purtătorul de cuvânt al fostului președinte, George Charamba, a dezmințit categoric că acesta ar fi primit imunitate. "Nu există niciun motiv să-i fie acordată imunitate, nu a fost vorba niciodată despre asta în timpul discuțiilor", a afirmat el.

Sosit miercuri dintr-un scurt exil în Africa de Sud, Emmerson Mnangagwa a promis că va face din redresarea economiei și crearea de locuri de muncă prioritatea sa absolută. În condițiile unei rate a șomajului estimate la 90%, populația țării trăiește din mici activități în economia informală. Alții au emigrat, cei mai mulți în țara vecină Africa de Sud. În pofida așteptărilor populației, profilul și personalitatea noului președinte suscită și unele îngrijorări. Mnangagwa, care a fost aliatul cel mai fidel al lui Mugabe, trage după el o reputație de executant al treburilor murdare de represiune ale fostului șef de stat. Potrivit Amnesty International, zeci de mii de persoane au fost torturate, au dispărut sau au fost ucise în regimul Mugabe. Dornic să liniștească îngrijorările, Mnangagwa s-a prezentat ca slujitor al țării și a adresat mai multe apeluri tuturor patrioților să lucreze împreună. Principalul partid de opoziție, Mișcarea pentru Schimbarea Democratică (MDC), pledează pentru un guvern de uniune națională până la alegerile prevăzute în 2018. "Sper că președintele Mnangagwa va demonstra că țara și-a schimbat direcția. Sper că el va evita să cadă pradă tentației de a păstra singur puterea", a declarat pentru AFP liderul MDC, Morgan Tsvangirai.

Taguri articol


12