Miniștrii de interne din țările G7 (grupul principalelor state industrializate ale lumii) se reunesc joi și vineri în insula italiană Ischia (sud) pentru a discuta despre amenințarea pe care o reprezintă pentru țările lor combatanții străini, după căderea mai multor bastioane jihadiste în Siria și Irak, relatează AFP. Pe agendă figurează de asemenea dezbaterea consacrată luptei împotriva "terorismului" pe Internet, în prezența reprezentanților a patru mari giganți web: Google, Facebook, Twitter și Microsoft. După eliberarea Raqqa, fost fief al grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, soarta a zeci de combatanți străini capătă o importanță deosebită pentru țările din G7. Participanții la reuniunea din Ischia vor discuta de asemenea despre schimbul de informații între state pentru o luptă mai eficientă împotriva acestui fenomen. Între 25.000 și 30.000 de persoane de o sută de naționalități diferite (inclusiv 5.000 din Europa) formează acest contingent antrenat care s-ar putea răspândi în lume și numeroase țări vor fi puse în situația de a se confrunta cu această "diasporă întoarsă", a explicat recent ministrul de interne italian, Marco Minniti, care va prezida reuniunea G7 din Ischia.
"Aceasta este cea mai mare legiune străină văzută vreodată", a insistat Minniti, subliniind importanța pentru Europa de a "dispune de un proces de control la frontiere din cauza riscului ca acești combatanți să se alăture terorismului spontan". La dezbaterile ce vor avea loc în principal vineri dimineața vor participa pe lângă miniștrii canadian, francez, german, japonez, britanic și american și comisarii europeni Dimitris Avramopoulos (Migrație) și Julian King (Securitate), precum și secretarul general al Interpol, Jürgen Stock.
Ziua de joi va fi dedicată ceremoniilor de primire a delegațiilor, precum și tradiționalei "fotografii de familie".
De asemenea, lupta împotriva terorismului pe Internet va beneficia de expertiza unor reprezentanți eminenți din partea celor patru giganți web menționați. "Web-ul este decisiv în procesul de radicalizare. Peste 80% din convertiri și radicalizări se fac pe Internet", susține Marco Minniti. În iunie, Facebook, Microsoft, Twitter și YouTube (Google/Alphabet) au anunțat crearea Forumului mondial de internet împotriva terorismului, o inițiativă menită să acționeze împotriva conținutului jihadist pe web. Ei au promis, de asemenea, o mai bună colaborare cu experți în domeniul luptei împotriva terorismului, inclusiv cu "guverne și grupuri ale societății civile".
Circa 2.000 de polițiști și militari au fost mobilizați pentru a asigura protecția delegațiilor și a preveni orice risc de atentat pe timpul desfășurării reuniunii ministeriale G7 din Ischia.