Agenţi CIA mobilizaţi pe teren, în Libia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Agenţi CIA mobilizaţi pe teren, în Libia

Externe 01 Aprilie 2011 / 00:00 545 accesări

Elemente din cadrul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), potrivit “New York Times”, sunt mobilizate în grupuri mici, de mai multe săptămâni, pe teren, în Libia, având misiunea să stabilească legături cu rebelii şi să determine ţintele operaţiunilor militare. Potrivit cotidianului “New York Times”, şi zeci de membri ai forţelor speciale britanice şi agenţi din cadrul serviciului de spionaj MI6 acţionează în Libia, în special pentru a culege informaţii asupra poziţiilor forţelor loialiste. La rândul său, postul de televiziune ABC a afirmat că preşedintele american, Barack Obama, a semnat un memorandum secret care dă undă verde operaţiunilor secrete, “pentru a contribui la efortul din Libia”. “Acest memorandum evocă un anumit număr de modalităţi de ajutare a opoziţiei libiene, autorizează ajutoare imediate şi creează cadrul unor activităţi mai susţinute în viitor”. ABC a subliniat, totuşi, că această autorizare nu permite forţelor secrete să înarmeze rebelii imediat dar prevede posibilitatea de a o face în viitor.

• NATO a preluat comanda • NATO a preluat, ieri, comanda tuturor operaţiunilor din Libia, la 06.00 GMT. Sub autoritatea Marelui Cartier General al puterilor aliate din Europa, la Mons, în sudul Belgiei, operaţiunea este condusă de la centrul regional de comandament al NATO de la Napoli, în sudul Italiei, de generalul canadian Charles Bouchard. NATO a început să-şi asume controlul parţial al operaţiunilor, miercuri dimineaţa, cu un decalaj de o zi faţă de prevederile iniţiale, din cauza marii complexităţi a transferului. Tot ieri, NATO a lansat o anchetă privitoare la declaraţiile unui preot catolic din Tripoli, care a spus că raidurile internaţionale asupra capitalei libiene s-au soldat cu moartea a zeci de civili. Episcopul Giovanni Innocenzo Martinelli, vicarul apostolic al Tripoli, a spus că a auzit despre decese de la oameni de încredere. “În Tripoli, o clădire s-a prăbuşit din cauza bombardamentelor, 40 de persoane fiind ucise”, a subliniat el. Raidurile aeriene au început la 19 martie, fiind efectuate de SUA, Franţa şi Marea Britanie.

• Armata lui Gaddafi rămâne fără muniţie • Forţele liderului libian au început să rămână fără muniţie, după ce bombardierele britanice şi americane au distrus, luni dimineaţă, un amplu complex de depozitare a muniţiei, în deşertul libian. Bombardiere britanice de tip GR4 Tornado, care au plecat în misiune de la baza aeriană Marham din în Norfolk, au survolat deşertul Sahara şi au lansat rachete Storm Shadow asupra buncărelor pentru armament de la nord de oraşul Sebha, la 640 de kilometri de Mediterana. Avioanelor britanice li s-au alăturat bombardiere americane B1 Lancer, venind direct din South Dakota, care au lansat rachete teleghidate, după care s-au întors la baza aflată la circa 9.600 de kilometri de locul operaţiunii. Raidul a distrus 40 de buncăre cu muniţia pentru arme şi artilerie. Acest raid al forţelor aeriene britanice este unul dintre cele mai lungi lansate direct de pe teritoriul Marii Britanii de la cel de al Doilea Război Mondial. Bombardierele au fost realimentate în aer, de avioane de tip VC-10, de la bazele din Sicilia şi Cipru. Drumul către depozit a fost “curăţat” încă de joia trecută, cu rachete Tomahawk lansate de submarinul britanic HMS Triumph, care a distrus sistemele de apărare antiaeriană.

• Demisia ministrului libian de Externe • Ministrul libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, şi-a anunţat demisia după sosirea sa la Londra, miercuri seara, a informat Ministerul britanic de Externe. Oficialul libian a sosit în Marea Britanie după un sejur de două zile în Tunisia, care a fost prezentat oficial ca o vizită privată. Ministru fidel al liderului libian, Moussa Koussa a fost, în ultimii ani, la toate negocierile şi schimbările care au permis revenirea Libiei printre naţiunile frecventabile. Şef al serviciilor de informaţii din 1994 până în 2009, Moussa Koussa, în vârstă de 59 de ani, era un lider influent al comitetelor revoluţionare, coloana vertebrală a regimului libian şi un om de încredere al lui Gaddafi. În 1980, el a fost numit ambasador al Libiei la Londra, înainte de a fi expulzat în acelaşi an de britanici, după ce şi-a afirmat hotărârea de a lichida inamicii revoluţiei de pe teritoriul britanic. În 1984, el s-a alăturat Mathaba, o fundaţie responsabilă de coordonarea mişcărilor de eliberare din lume, în special din Africa şi America Latină.

Ieri s-a mai anunţat şi că şeful serviciilor de informaţii externe din Libia, Abu-Zayd Durdah, a fugit în Tunisia. Informaţia nu a putut fi confirmată din surse independente.



12