“Agenţia Naţională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie“ (ANIMMC) a solicitat Guvernului o majorare a bugetului pentru cele şase programe de finanţare lansate la începutul lunii aprilie”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvînt al ANIMMC, Eduard Drăguşin. ANIMMC vrea o dublare a bugetului care se ridică la aprox. 29 de milioane de lei. "Încă nu ştim dacă ni se vor aloca bani în plus sau dacă vor fi cîţi am solicitat noi. Aşteptăm rectificarea de buget să vedem dacă ni se aprobă", a spus Drăguşin. În acest moment, dosarele depuse pentru banii din cele şase programe naţionale de finanţare se află încă în procesul de evaluare, pînă în prezent fiind analizate aprox. 200 din totalul de peste 3.900 de dosare. "Cei care vor avea dosarele în regulă, dar nu au reuşit să primească finanţare vor intra într-un nou proces de evaluare, după ce va fi suplimentat bugetul, avînd şansa să primească bani, chiar dacă iniţial dosarul le-a fost respins. Cîte dosare vor fi reevaluate, vom vedea după rectificarea de buget", a precizat Drăguşin.
Secretarul de stat în Ministerul Economiei şi Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat luni că guvernul va face o rectificare a bugetului în mai sau iunie, dar a precizat că este puţin probabil să existe suplimentări de cheltuieli atît timp cît nivelul încasărilor este sub nivelul programat. Cele şase programe la care firmele au aplicat prin intermediul Registrului unic de înregistrare sînt programul de sprijinire a dezvoltării exportului, de dezvoltare şi modernizare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, de dezvoltare a IMM-urilor, pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, de implementare şi certificare a sistemelor calităţii şi cel de susţinere a accesului IMM-urilor la servicii de instruire şi consultanţă.
Vor fi lansate alte două programe
ANIMMC va lansa, în această lună, încă două programe de finanţare în valoare totală de aprox. 50 de milioane de lei. Programul de susţinere a investiţiilor realizate de către întreprinderi nou-înfiinţate şi microîntreprinderi, precum şi a investiţiilor de modernizare/retehnologizare este cel mai mare program dezvoltat de ANIMMC, beneficiind de un buget de aprox. 40 de milioane de lei, în timp ce programul START pentru dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale în rîndul tinerilor şi facilitarea accesului acestora la finanţare va avea opt milioane de lei.
Spre deosebire de cele şase programe lansate în luna aprilie, cînd înregistrarea dosarelor s-a făcut prin intermediul Registrului Unic, de această dată, înscrierile se vor face online. "Pe viitorul site al ministerului va fi o secţiune în care patronii se vor putea înregistra. Deocamdată, site-ul ministerului este în construcţie, însă la momentul în care vom lansa programele vom oferi exact modalităţile de aplicare la aceste două programe", a spus Drăguşin. Purtătorul de cuvînt a precizat că modificarea procedurii de aplicare este diferită, întrucît programele ce urmează a fi lansate sînt total diferite faţă de cele şase.