Punctele de trecere a frontierei din vestul ţării se aglomerează de la o oră la alta, după ce românii care muncesc în vestul Europei vin în ţară ca să-şi petreacă vacanţa cu familia, poliţiştii de frontieră luând măsuri speciale pentru a face faţă traficului.
Cel mai mai aglomerat este punctul de trecere a frontierei Nădlac 2 de pe autostrada Nădlac-Arad, unde traficul s-a dublat în ultimele 24 de ore faţă de o zi obişnuită, prin punctul de trecere a frontierei de pe autostradă tranzitând peste 50.000 de persoane în 24 de ore.
"Pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac 2, faţă de o zi obişnuită, traficul s-a dublat, pe aici tranzitând peste 50.000 de persoane în 24 de ore. Sâmbătă seara la Nădlac 2 au fost perioade în care s-a aşteptat 100 de minute pe sensul de intrare în ţară, iar duminică dimineaţa s-a aşteptat la un moment 40-60 de minute. Pentru a face faţă traficului crescut se lucrează la capacitate maximă", a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisar şef de poliţie Laura Beatrice Bondar.
Poliţiştii de frontieră din vestul ţării au luat măsuri speciale pentru a face faţă creşterilor de trafic aşteptate pentru sezonul estival. Astfel, s-au luat măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi de creştere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră, în limita configuraţiei acestora, fiind folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei şi în cele mai aglomerate, în funcţie de trafic. Sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.
La punctul de trecere a frontierei de pe autostradă se lucrează pe 6 benzi de intrare în ţară cu 12 poliţişti de frontieră pentru a face faţă traficului crescut.
În judeţul Arad sunt patru puncte auto de trecere a Frontierei, la Nădlac pe DN7, la Nădlac pe autostradă, la Turnu şi Vărşand. În judeţul Timiş se poate trece pe la Cenad, în judeţul Bihor pe la Salonta, Borş, Valea lui Mihai şi Săcuieni, iar în Satu Mare pe la Urziceni şi Petea.
Pentru a veni în sprijinul participanţilor la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei.
De asemenea, aplicaţia foloseşte modulul de navigaţie furnizat de Google Maps şi accesând tab-ul „navigare” se pot configura trasee spre un anumit punct de trecere a frontierei. Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute. Cine este nemulţumit de cum merg controalele în Frontieră, poate reclama la numărul de telefon 021-95.90.
Circa 3 milioane (2.935.000) de persoane au trecut prin punctele de trecere a frontierei din vestul ţării în perioda iunie-iulie, dintre care aproximativ 2.800.000 milioane cetăţeni UE şi 135.000 cetăţeni non-UE. Comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2015, când au trecut frontiera 2.600.000 persoane, se observă o creştere de 11%.
Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost Nădlac II, de pe autostrada Nădlac-Arad, pe unde au trecut 1.200.000 de persoane, adică aproape jumătate din total, şi Borş, pe unde au trecut 960.000 persoane.