Agricultorii vor suferi pierderi din cauza deficitului de apă din centrul și sudul Dobrogei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Agricultorii vor suferi pierderi din cauza deficitului de apă din centrul și sudul Dobrogei

Social 23 Octombrie 2016 / 11:03 661 accesări

Deficite de apă în solul agricol se vor înregistra în centrul și sudul Dobrogei, în timp ce excesele de apă vor persista în anumite zone ale Moldovei, însă procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor avea, în general, o evoluție normală, relevă prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 22-28 octombrie.

"În stratul de sol 0 — 20 cm (ogor), rezerva de umiditate se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Excese de apă în sol se vor semnala izolat în vestul, sudul, sud-estul și estul Moldovei. În centrul și sudul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei și sudul Munteniei se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică)", potrivit prognozei ANM.

În aceste condiții, procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de toamnă (rapiță, orz și grâu) vor avea, în general, o evoluție normală, exceptând zonele depresionare din centrul și nordul țării, unde acestea vor fi încetinite temporar.

Orzul și grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor înregistra fazele de germinare (50-100%), răsărire (20-100%) și apariția primelor frunze (10-60%) în majoritatea regiunilor, cu o uniformitate și vigurozitate a culturilor pe ansamblu bună și medie. În semănăturile efectuate în luna septembrie, rapița va parcurge predominant înfrunzirea (3-7 frunze), iar pe suprafețele înființate în afara epocii se vor semnala răsărirea (10-100%) și formarea primelor frunze adevărate. La sfecla de zahăr din Transilvania și Moldova se vor continua și chiar finaliza lucrările de recoltare.

De asemenea, în toate plantațiile, speciile pomi-viticole vor parcurge în bune condiții maturarea lemnului (30-50%) și îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor (10-100%), iar la soiurile de sezon se va definitiva recoltarea.

Specialiștii ANM susțin că în zilele fără precipitații, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, pregătire a patului germinativ, semănat, etc. se vor desfășura în condiții relativ bune.

Potrivit prognozei ANM, în perioada menționată va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 și 16 grade Celsius, mai ridicată cu 1 — 5 grade Celsius în raport cu mediile multianuale, la nivelul întregului teritoriu agricol.

Totodată, temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8 și 19 grade Celsius, în majoritatea zonelor de cultură, iar cea minimă se va situa între 2 și 13 grade Cesius, pe întreg teritoriul agricol al țării. De asemenea, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 și 10 centimetri se va încadra între 7 și 16 grade Celsius în toate regiunile agricole, favorabilă parcurgerii fazelor incipiente de vegetație (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile rapiță, orz și grâu de toamnă înființate până în prezent.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd precipitații sub formă de ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului în cea mai mare parte a țării, iar izolat se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Taguri articol


12