Agricultura din China, sufocată de smog

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poluarea nu cunoaşte graniţe

Agricultura din China, sufocată de smog

Monden 01 Martie 2014 / 00:00 1099 accesări

Situaţia este tot mai gravă în estul Asiei, din cauza poluării. Norul de smog care afectează China s-a deplasat spre Coreea de Sud şi a provocat probleme şi locuitorilor din capitala Seul. Metropola sud-coreeană, populată de 25 de milioane de locuitori, a fost acoperită de un strat gros de fum, iar oamenii s-au plâns de grave probleme de respiraţie. Norul de poluare provocat de termocentralele din China a fost dus de curenţii de aer la o distanţă de peste o mie de kilometri. Institutul naţional de mediu a anunţat că nivelul de poluare a crescut de trei ori în decurs de numai 24 de ore, recomandând cetăţenilor sud-coreeni să nu iasă din case fără măşti speciale.

În nord-estul Chinei, smogul provoacă probleme de peste o săptămână, iar autorităţile au decretat cod portocaliu de poluare. Problemele de mediu se agravează, în această perioadă, din cauza centralelor pe cărbune folosite pentru încălzire. Autorităţile de la Beijing au închis 147 de companii cu profil industrial, pentru a mai reduce poluarea, dar situaţia nu se îmbunătăţeşte de la o zi la alta. Disperarea este atât de mare încât un chinez vrea să facă istorie şi a devenit prima persoană care a dat în judecată autorităţile, din cauza nivelului îngrijorător al poluării aerului. Li Guixin a depus o plângere oficială la tribunalul districtual din Hebei, provincia Shijiazhuang, împotriva Biroului Municipal de Mediu, căruia îi solicită să îşi îndeplinească îndatoririle cu rigurozitate, respectiv controlul poluării aerului, conform legii. Isprava lui Li Guixin a fost amplu comentată de cotidianul “Yanzhao Metropolis Daily”. Tribunalul încă nu i-a dat un răspuns dacă îi acceptă sau nu plângerea, însă este cert că este primul astfel de denunţ individual la adresa autorităţilor chineze.

APOCALIPSA AERULUI Nu numai Li Guixin încearcă să facă presiuni asupra regimului de la Beijing, ci şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care a avertizat că este nevoie de eforturi urgente pentru scăderea nivelului de poluare. Deocamdată, oficialii chinezi au răspuns doar printr-o stratagemă de imagine, trimiţându-l la plimbare pe preşedintele Xi Jinping pe străzile poluate ale capitalei. Acesta s-a plimbat fără mască în Nanluoguxiang, un cartier foarte popular, cu restaurante şi buticuri, la sud de Turnul Tobei. Nu numai capitala este învăluită în smog; nord-estul Chinei înregistrează niveluri-record de poluare de câteva luni bune. Densitatea particulelor cu diametrul de 2,5 microni (PM 2,5), cele mai nocive, înregistrează o valoare constantă de 446 micrograme pe metrul cub, potrivit ambasadei SUA. Este vorba despre o depăşire de 18 ori a limitei maxime admise de 25 de micrograme, preconizată de OMS pentru o expunere de 24 de ore. Tocmai provincia Shijiazhuang, locul de baştină al lui Li Guixin, este cea mai poluată. Aici este centrul producţiei de oţel a Chinei, care ani la rând a susţinut ampla creştere economică a ţării, iar acum se văd consecinţele. Oficialii de la Hebei au promis să scadă cu 40% nivelul poluării până în 2020, ceea ce ar însemna o scădere cu 86 milioane de tone a cantităţii de oţel care se produce în fabricile din provincie.

Menţinerea acestui nivel periculos de poluare atrage riscuri extrem de mari pentru agricultura din China, care asigură circa 10% din Produsul Intern Brut. Smogul blochează lumina naturală şi încetineşte fotosinteza, procesul natural care permite plantelor să înflorească. Oficialii din Ministerul chinez al Agriculturii au intrat în panică pentru că recoltele din acest an vor fi afectate. De exemplu, o serie de experimente efectuate la o seră din Beijing asupra seminţelor de roşii şi ardei chili arată că aceste plante au avut nevoie de mai bine de două luni ca să germineze, deşi în mod normal ar fi avut nevoie doar de 20 de zile. Dacă norul de smog va persista deasupra Chinei, recoltele din acest an vor fi compromise, cu consecinţe catastrofale asupra rezervelor de hrană. Iar o criză alimentară în China va creşte de câteva ori preţurile la multe alimente, la nivel mondial!

Taguri articol


12