Agricultura ecologică, subvenționată. Fermierii pot depune cereri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Agricultura ecologică, subvenționată. Fermierii pot depune cereri

Social 15 Mai 2015 / 00:00 1328 accesări

Fermierii pot depune cererile de solicitare pentru schema de minimis ”Ajutor specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică” până la 5 iulie, inclusiv, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Totodată, APIA a anunțat că s-a publicat în „Monitorul Oficial“ Hotărârea de Guvern nr. 219 din 29 aprilie privind modificarea și completarea Hotărârii de Guvern nr. 864/2014 referitoare la această schemă de minimis. Pot primi subvenții întreprinderile care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică, dar și producătorii agricoli persoane fizice, persoane juridice şi/sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale. Agricultorii vor primi un sprijin financiar de 1.180 lei/exploataţie pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 ha şi 5 ha inclusiv, precum și 845 lei/exploataţie pentru exploataţiile cuprinse între 5,1 ha şi 20 ha inclusiv. Pentru mai multe informaţii poate fi consultat site-ul APIA, (www.apia.org.ro), unde se află modelul de cerere şi instrucţiunile de completare, ghidul solicitantului şi toate formularele necesare.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Ajutorul de minimis se acordă celor care au îndeplinit condiţiile de eligibilitate în anul de cerere 2013, în baza Hotărârii Guvernului nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, cu modificările şi completările ulterioare, şi care au depus cerere de ajutor în anul 2013 pentru exploataţiile cuprinse între 0,30 ha şi 5 ha inclusiv sau între 5,1 ha şi 20 ha inclusiv.

CARE SUNT DOCUMENTELE CU CARE TREBUIE SĂ VĂ PREZENTAȚI LA SEDIUL APIA?Pentru obţinerea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să completeze și să depună cererea pentru ajutorul de minimis în agricultură la centrele judeţene ale APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza teritorială unde se află exploataţia, însoţită de următoarele documente: copie după buletinul/cartea de identitate al/a titularului, al/a administratorului sau al/a împuternicitului, copie după certificatul de înregistrare eliberat de oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, copie după documentele care fac dovada folosinţei terenului, copii după fişele de înregistrare în agricultura ecologică a beneficiarului, din anul 2013, respectiv din anul 2014, aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), copie după contractul încheiat între beneficiar şi un organism de inspecţie şi certificare, organism acreditat pe teritoriul Uniunii Europene/aprobat de MADR, o notificare emisă beneficiarului de către organismul de inspecţie şi certificare, care să ateste că nu a intervenit nicio cauză de încetare ori de desfiinţare a contractului încheiat între beneficiar şi organismul de inspecţie şi certificare, că beneficiarul se află în continuare integrat în sistemul de control al organismului respectiv. Totodată, mai este nevoie de o copie după certificatul de producător emis potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producător, cu modificările şi completările ulterioare, sau copie de pe atestatul de producător emis în conformitate cu prevederile Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, după caz, pentru producătorii agricoli persoane fizice.



12