Desfiinţarea Administraţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) RA şi a Societăţii Naţionale Îmbunătăţiri Funciare RA presupune reducerea numărului de personal de la 5.600 salariaţi la 1.500. Astfel, angajaţii rămaşi nu vor putea asigura exploatarea, întreţinerea şi funcţionarea a celor peste 3.500 staţii de pompare pentru irigaţii şi desecare, a celor 2.270 km diguri la Dunăre şi pe râurile interioare, a celor 114 baraje şi a celor 184 cantoane apărare. În acest caz, fie sectorul de Îmbunătăţiri Funciare va fi abandonat de tot, iar ce a mai rămas din patrimoniu va reprezenta pradă pentru hoţi, fie altcineva va lua locul angajaţilor daţi afară. Probabil că e o pierdere de timp şi de bani, însă scopul final este transferul pâinii cea de toate zilele de pe mesele actualilor angajaţi ANIF, pe meselor unor prestatori de servicii. “Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a propus externalizarea şi la exploatare, şi la întreţinere, şi la reparaţii. Acest lucru înseamnă că iei bani de la stat prin intermediul Agenţiei Naţionale Îmbunătăţiri Funciare nou înfiinţată şi îi dai unei firme terţe. Nu pot să cred că este mai ieftin să exploatezi cu firme terţe decât cu salariaţii pe care îi ai acum”, a declarat preşedintele Uniunii Sindicatelor din Îmbunătăţiri Funciare, Vasilica Blebea. Planul pare să fie destul de simplu.
ÎN TIMP CE PESTE 4.000 DE PERSOANE VOR FI DISPONIBILIZATE, ANIF, SUBORDONATĂ MADR, VA ÎNCHEIA CONTRACTE DE PRESTĂRI SERVICII CU FIRME TERŢE, PROBABIL LA NIVELUL FIECĂRUI JUDEŢ
“Cred că în urma unor orgolii personale se distruge sectorul Îmbunătăţiri Funciare. Ministrul Agriculturii şi-a dorit să aibă posibilitatea de a schimba conducerea când doreşte”, a mai spus Blebea.
STAŢII DE POMPARE ABANDONATE Sucursala Constanţa a Administraţiei Naţionale din Îmbunătăţiri Funciare are 497 angajaţi, iar până la sfârşitul lunii, numai 70 de persoane vor mai avea un loc de muncă. “Sectorul de Îmbunătăţiri Funciare prezintă un deficit de personal. Ani de zile, angajaţii nu şi-au luat concediu pentru că nu avea cine să stea în staţiile de pompare. Au acceptat acest compromis pentru a-şi păstra locul de muncă”, a mai spus Blebea. În altă ordine de idei, seceta din ultimul timp se accentuează, culturile de rapiţă sunt compromise, iar înfiinţarea culturilor de orz şi orzoaică este amânată. Pe toată perioada lunii în curs, în Dobrogea, valorile termice vor fi peste mediile multianuale lunare. Prognoza meteorologică estimează precipitaţii slabe în următoarele zile, prin urmare seceta pedologică se va menţine şi se va accentua, în special în zonele agricole deja afectate. Deşi a fost convocată o comisie pentru probleme de secetă, ministrul Agriculturii consideră că numai dacă seceta se va menţine până la sfârşitul lunii octombrie vor fi probleme în Agricultură. “Una dintre propunerile comisiei este umplerea canalelor de irigaţii şi păstrarea lor la un nivel mediu. Acest lucru nu poate fi posibil, din moment ce Guverul a aprobat desfiinţarea ANIF RA, prin care noi suntem obligaţi să retragem oamenii din staţiile de pompare. În plus, imediat după ce angajaţii vor părăsi posturile, hoţii îşi vor face apariţia”, a mai spus Blebea.