Agricultura fără pământ, ci pe verticală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Agricultura fără pământ, ci pe verticală

Economie 11 Martie 2023 / 08:54 1945 accesări
pexels.com

pexels.com

Agricultura viitorului înseamnă sere de legume şi fructe pe acoperişurile şi terasele blocurilor sau chiar în subsolurile unor clădiri. Există deja oraşe cu hale în care sunt cultivate automatizat, pe zeci de nivele, mii de plante cu productivitate de 10 ori mai mare faţă de cea a agriculturii convenţionale. De peste 15 ani astfel de sisteme se regăsesc într-un milion de locaţii în întreaga lume. În următorii ani, agricultura urbană în medii controlate poate deveni o realitate şi în România. Agricultura desfășurată pe verticală, pe niveluri suprapuse, ar putea fi o soluție. Astfel de sisteme funcţionează în multe locuri pe glob, dar în România, abia se fac primii paşi pentru a adapta legislaţia. Deputatul minorităţii, Varujan Pambuccian, vrea să creeze cadrul legislativ și de finanțare pentru introducerea acestor noi forme de agricultură.

Poți să produci mult mai mult, durata creșterii plantei este mutl scurtată și poți avea recolte pe tot parcursul anului. Este o chestiune urgență să ne dezvoltăm și noi în această direcție pentru a nu ajunge să fim total dependenți de alte state. Presupune un consum al apei de 5% față de agricultura convențională, este un răspuns la criza apei, la creșterea deșertificării care se va întâmpla. Problema pe care o are, este consumul mare de energie, vor trebuie să fie aduse acele soluții care dau și industria energetică fabricilor de plante de care vorbim.

În străînătate, fermierii folosesc acest tip de agricultură încă din 2004-2005. Există peste un milion de ferme pe verticală în întreagă lume, cele mai multe în Statele Unite, Japonia, Israel, Singapore, Marea Britanie, Norvegia sau Olanda.

De la punerea frunzei în substrat până la replicat și recoltat tot ciclul durează la 30 -40 de zile maxim. Putem să avem 12 cicluri sau dacă sistemul este automatizat, poți să recoltezi 365 din 365 doar pt acest tip de sistem, unde vorbim în special doar de plante aromatice și verdețuri mici, salată, varză chineasca s.a.m.d. Pentru o suprafață destul de mică, dar cu productivitate relativ mare, cu mese suprapuse, cu toată partea de automatizare și control al factorilor de mediu, câteva zeci de mii de euro, pentru un spațiu mic, de 30 mp, pentru 3300 de plante, fiind automatizat, intervenția omului nu este atât de necesară, doar la recoltat și monitorizat periodic", afirmăIonuț Ovidiu Jerca, conf. univ, responsabil sere de cercetare USAMV.



Ştiri recomandate

12