A/H1N1 a omorât 107 români

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Naţional. Alte decese

A/H1N1 a omorât 107 români

Eveniment 18 Ianuarie 2010 / 00:00 454 accesări

NAŢIONAL. Ministerul Sănătăţii (MS) informează că numărul victimelor din cauza virusului A/H1N1 a ajuns la 107 după ce, în ultimele 24 de ore, s-au mai înregistrat trei decese din cauza gripei noi. “În ultimele 24 de ore s-au confirmat 52 de cazuri de A/H1N1. Au fost înregistrate şi trei noi decese. Totalul cazurilor de gripă cu virus A/H1N1 pandemic în România este de 6.597, din care 107 decese”, se arată în comunicatul de duminică al MS. În ultimele 24 ore s-au confirmat noi cazuri în judeţele: Alba, Cluj, Galaţi, Tulcea, Harghita - câte un caz, Argeş şi Constanţa - câte două cazuri (după ce în în urmă cu alte 24 de ore erau despistate alte două cazuri), Buzău - 11, Călăraşi - patru, Iaşi - trei, iar în Bucureşti - zece. Imunizarea contra gripei noi a copiilor între 6 şi 16 ani va începe în februarie, dacă vaccinul pentru aceste categorii de vârstă, fabricat de Institutul “Cantacuzino”, va fi aprobat de Agenţia Naţională a Medicamentului, a anunţat, miercuri, MS.

CONSTANŢA. În ultimele 48 de ore, în judeţul Constanţa au fost confirmate patru cazuri de gripă cu virusul pandemic A/H1N1, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, a declarat că este vorba despre trei adulţi de sex masculin şi unul de sex feminin, cu factori de risc asociaţi, respectiv bronşită cronică, obezitate, hipertensiune arterială. “Pacienţii se află sub tratament cu stare generală bună”, a anunţat directorul adjunct.

MEDICII DE FAMILIE ÎŞI EXPRIMĂ ÎNGRIJORAREA FAŢĂ DE EVOLUŢIA CAMPANIEI DE VACCINARE ÎMPOTRIVA GRIPEI NOI, PRECUM ŞI FAŢĂ DE COMUNICAREA DEFECTUOASĂ ÎNTRE SEGMENTELE SISTEMULUI SANITAR

“Din păcate, această situaţie a devenit subiect de scandal, de acuze, de declaraţii cel puţin ciudate. Felul în care suntem trataţi, în situaţia în care întodeauna am fost în prima linie de asigurare a serviciilor medicale necesare populaţiei nu este de natură să înlesnească o legătură de colaborare firească. Ca de obicei, ne-am implicat şi ne implicăm în toate acţiunile de prevenţie necesare pacienţilor noştri, cu atât mai mult cu cât una din activităţile specifice medicinii de familie este prevenţia!”, se arată în comunicatul SNMF şi al Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) din România. Reprezentanţii medicilor de familie precizează că această campanie de imunizare a început mai târziu decât a fost prevăzut, medicii de familie primind dozele abia cu o săptămână înainte de Crăciun. De asemenea, medicii de familie consideră că, din păcate, numeroase personalităţi publice combat vaccinul sau refuză să se vaccineze, iar opţiunile lor personale sunt difuzate de mass-media, devenind curente de opinie defavorabile acestei măsuri profilactice. “Pe de altă parte, direcţiile de sănătate publică judeţene au repartizat, în general, doze insuficiente fiecărui medic de familie, doze care s-au epuizat rapid şi nu au fost suplimentate nici până acum, cu toate solicitările telefonice repetate, deşi prima linie în prevenţie şi prima linie în vaccinarea populaţiei sunt şi trebuie să rămână medicii de familie, ale căror cabinete sunt avizate şi acreditate în acest scop. De aceea, nu din cauza noastră nu s-a putut realiza vaccinarea populaţiei, asa cum s-a comunicat pe diverse canale mediatice. Medicii de familie au solicitat MS urgentarea şi îmbunătăţirea modalităţilor de aprovizionare cu vaccin a medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât România este încă pe vârful celui de-al doilea val pandemic, inclusiv prin crearea unui sistem de reacţie şi comunicare rapidă pentru situaţii deosebite.



12