A/H1N1 a omorât o tânără lăuză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cutremurător! S-a întâmplat la Constanţa

A/H1N1 a omorât o tânără lăuză!

Eveniment 29 Ianuarie 2011 / 00:00 989 accesări

Specialiştii Institutului “Cantacuzino” din Bucureşti au confirmat, ieri după-amiază, prezenţa virusului A/H1N1 în cazul unei tinere lăuze, de 27 de ani, din Năvodari, care n-a mai putut lupta cu boala. Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, de comun acord cu reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ), a instituit limitarea accesului în spital pe perioadă determinată, potrivit normelor sanitare ale Ministerului Sănătăţii, pentru a evita posibilele riscuri. De asemenea, la nivelul celei mai mari unităţi sanitare din judeţ a fost organizat un nucleu epidemiologic şi, imediat după confirmarea decesului, s-a trecut la dezinfecţia secţiilor unde a fost spitalizată pacienta. „Pacienta a fost consultată de mai mulţi medici, pe diferite specialităţi, a fost supusă mai multor investigaţii de specialitate”, a declarat directorul medical al SCJU, dr. Liliana Tuţă.

DECES RAPID. Nimeni nu s-a gândit, nici măcar o clipă, că o tânără de 27 de ani, însărcinată în 35 de săptămâni, care nu a avut nicio problemă pe toată perioada sarcinii, s-ar putea „stinge” în câteva zile. Pe 25 ianuarie 2011, femeia a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe a SCJU, cu febră, frisoane, tulburări respiratorii, simptomatologie pe care o avea de trei zile. „M-a sunat şi mi-a spus că nu se simte prea bine. Nu eram în ţară, aşa că am îndrumat-o imediat către urgenţa Spitalului Judeţean”, a declarat dr. Aneta Tomescu, medic ginecolog în cadrul SCJU, cea care a avut-o în grijă pe femeie, pe toată perioada sarcinii. ”Iniţial, a fost internată la secţia Obstetrică Ginecologie, după care, pe 26 ianuarie, la ora 2,45, a fost transferată în serviciul de Terapie Intensivă, starea sa de sănătate ridicând tot mai multe probleme”, a explicat directorul medical. Zece medici s-au întrunit şi au decis soarta pacientei şi a copilului nenăscut. Decizia, luată de comun acord, la 7,30, a fost: intervenţia de cezariană. Atunci bolnava a fost văzută şi de medicul infecţionist, care a şi decis prelevarea unor probe care să fie trimise la Institutul „Cantacuzino”, semnele de boală ale femeii „îndreptându-se”, tot mai evident, către temutul virus A/H1N1. „Femeia a adus pe lume o fetiţă cu o greutate de 2,800 kilograme, cu un scor Apgar de 8,00. Copilul este bine, nu prezintă niciun semn de boală”, a mai completat directorul medical, dr. Tuţă. La intervenţia chirurgicală de cezariană au participat dr. Magdalena Manolache şi dr. Albotă, anestezia fiind asigurată de dr. Alina Balcan. Se pare că, pe parcursul intervenţiei nu au apărut probleme majore. Însă starea de sănătate a pacientei s-a înrăutăţit, iar ieri, puţin după ora prânzului, aceasta a intrat în stop respirator, nerăspunzând manevrelor de resuscitare la care a fost supusă. Toţi medicii care au avut în grijă pacienta asigură că s-a făcut totul pentru ca ea să fie salvată.

CE S-A ÎNTÂMPLAT? În foaia de observaţie a pacientei sunt trecute, ca diagnostice prezumtive, printre altele, insuficienţă respiratorie acută şi bronhopneumonie. „Aşteptăm şi rezultatele anatomo-patologice”, a mai declarat directorul medical. Ciudat este faptul că pacienta nu a avut niciun fel de problemă pe toată perioada sarcinii, potrivit spuselor medicului care a avut grijă de ea, dr. Aneta Tomescu. „N-a avut nicio problemă. S-a simţit bine, a fost bine. E o mare pierdere. Nimeni nu se aştepta”, ne-a spus, profund marcată, dr. Tomescu. Tânăra, fata unei salariate a SCJU, a respectat pe cât posibil recomandările medicilor, mai ales că nu se poate spune despre ea că nu avea cel puţin un minimum de informaţii medicale.

MĂSURI PREVENTIVE. Decesul pacientei a dus la luarea, de urgenţă, aşa cum se impune, a unor măsuri de prevenire. „De azi (ieri, n.r.), începând cu ora 16,00, am limitat accesul în spital, pe perioadă determinată, în secţiile considerate a fi la risc. Este vorba despre obstetrică ginecologie, neonatologie, anestezie terapie intensivă, reanimare, explorări funcţionale, sectoare prematuri. Rugăm populaţia să înţeleagă că toate aceste măsuri sunt luate spre binele bolnavilor, care au o imunitate mult mai scăzută şi se pot îmbolnăvi cu uşurinţă. De măsura luată au fost informaţi, aşa cum era şi normal, şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa, care au fost de acord”, a declarat managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână.

ÎN AFARA PERICOLULUI. Zilele trecute, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa anunţau două cazuri de gripă A/H1N1, confirmate la două femei din Constanţa şi Năvodari. “Pacientele, de 34 şi 61 de ani, aveau boli cronice asociate - afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare, însă, după ce au primit tratamentul de specialitate, evoluţia stării de sănătate a fost favorabilă, fiind în prezent în afara oricărui pericol”, a asigurat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina.



12