A/H1N1 face ravagii în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vârful pandemic. La jumătatea lunii ianuarie

A/H1N1 face ravagii în România

Eveniment 06 Ianuarie 2010 / 00:00 751 accesări

NAŢIONAL. Doi pacienţi care contractaseră virusul A/H1N1 au decedat de luni până marţi, printre aceştia fiind şi actorul Toni Tecuceanu, România aflându-se în acest moment pe un trend ascendent al îmbolnăvirilor cu gripă nouă, vârful fiind aşteptat la jumătatea lunii ianuarie, potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. Deşi Toni Tecuceanu nu suferea de afecţiuni secundare agravante, cu excepţia unui grad redus de obezitate, nesemnificativ în acest caz, el a decedat în urma infectării cu virusul gripal, care i-a provocat complicaţii pulmonare grave, printre care şi Insuficienţă multiplă de organ (MSOF), o stare patologică foarte gravă, a explicat secretarul de stat în MS. În ultimele 24 de ore, au fost depistate şi 120 de noi îmbolnăviri, dar Streinu-Cercel avertizează că vârful pandemiei va fi atins la jumătatea acestei luni, urmând ca în prima jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere a incidenţei. Până la finele anului trecut se vaccinaseră contra gripei noi 166.000 de persoane, dintre care 40.000 doar în ultima săptămână a lui 2009.

LOCAL. În ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa, au fost raportate 14 cazuri de gripă cu virusul pandemic A/H1N1, adulţi, din care: opt cazuri femei şi şase bărbaţi, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, persoanele fiind internate pe perioada sărbătorilor. Potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, din cazurile confirmate, 12 sunt cu domiciliul în judeţul Constanţa, iar două cazuri persoane cu domiciliul în alte judeţe, în trecere prin Constanţa cu ocazia vacanţei de sărbători. Din cele 12 cazuri cu domiciliul în judeţul nostru, zece sunt din mediul urban (Constanţa şi Medgidia) şi două cazuri din mediul rural. “Pacienţii au prezentat ca factori de risc asociaţi: hipertensiune arterială şi obezitate, sarcină în evoluţie, bronhopneumonie, anemie cronică, chist hidatic pulmonar operat, neoplasm, cardiopatie ischemică sau aritmie. “Pacienţii se află sub supraveghere medicală şi tratament de specialitate”, a mai declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Dinisov. Un alt pacient însă nu a mai putut lupta cu boala, înregistrându-se astfel al cincilea caz de deces cauzat de A/H1N1.

ORGANIZAŢIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII CONTINUĂ SĂ RECOMANDE VACCINAREA ÎMPOTRIVA GRIPEI A/H1N1

“Continuăm să recomandăm vaccinarea”, a spus purtătorul de cuvânt Fadeka Chaib. Margaret Chan, directorul OMS, recunoştea la 29 decembrie că nu se vaccinase, pentru ca a doua zi să facă însă acest lucru, conform precizării lui Chaib. Multe state occidentale au demarat campanii de vaccinare de două luni, dar numărul de voluntari a fost mai mic decât se preconiza, ceea ce a dus la un surplus de vaccinuri. Franţa a reziliat luni comanda pentru 50 de milioane de doze de vaccin şi încearcă să-şi vândă stocurile, urmând exemplul Germaniei şi Olandei. Elveţia a decis să doneze jumătate din stocurile sale unor ţări în curs de dezvoltare şi să vândă cealaltă jumătate. “Numărul ţărilor afectate de gripa pandemică este în creştere”, a avertizat Chaib, subliniind că ea “afectează în prezent 208 state şi teritorii”.



12