În perioada 1.05-30.09.2009, în judeţul Constanta s-au înregistrat 12 cazuri de gripă A/H1N1, confirmate de Institutul “Cantacuzino” din Bucureşti, toate cazurile fiind vindecate, potrivit conducerii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Ieri, au fost confirmate alte trei cazuri de gripă A/H1N1, aflate în prezent sub tratament specific, fiind forme uşoare, care nu pun probleme deosebite de asistenţă medicală. „Toate cazurile înregistrate până în prezent au fost cazuri de import (persoanele au contactat virusul în timpul călătoriei în străinatate), fie din SUA, Italia sau Spania”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.
Gripa nouă impune o serie de măsuri
Totodată, specialiştii DSPJ spun că, în prezent, unităţile spitaliceşti din judeţul nostru, cu responsabilităţi în asistenţa medicală de urgenţă, au pus în aplicare recomandările Ministerului Sănătăţii, de limitare a accesului vizitatorilor. În prezent, există medicamente în cantităţi suficiente pentru tratamentul specific al cazurilor cu gripă A/H1N1, informează conducerea DSPJ. De asemenea, s-a impus amenajarea unui Compartiment de Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, compartiment care va avea în alcătuire şapte paturi. „Pentru acest compartiment avem 275.000 lei, bani suficienţi pentru compartimentul de terapie intensivă”, a declarat directorul interimar al DSPJ, dr. Constantin Dina. Pe de altă parte, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, dr. Dan Căpăţînă, roagă pacienţii cu suspiciuni de gripă, care au în special febră, să se prezinte la SCBI, întrucât acolo sunt luate în evidenţă toate cazurile. De asemenea, pentru copiii cu vârste între 0 şi un an, la SCJU s-a amenajat o încăpere specială, care să asigure o izolare perfectă, asta dacă ajung cu suspiciune de gripă A/H1N1, măsură luată tocmai pentru că SCBI nu are o secţie de neonatologie.
Prevenire pentru populaţie
De asemenea, DSPJ aduce la cunoştinţa populaţiei că, pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă A/H1N1 trebuie să respecte următoarele măsuri: nasul şi gura vor fi acoperite cu batistă personală în timpul strănutului sau al tuşitului; batistele personale nu se împrumută; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile; se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, rinoree etc.); persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru diagnostic şi tratament; elevii, studenţii şi profesorii care prezintă simptome de îmbolnăvire trebuie să se izoleze de colectivitate şi să se prezinte la medicul de familie/spitalul de boli infecţioase pentru evaluare şi eventual tratament.
Măsuri pentru prevenirea gripei şi pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu
Conducerea Aeroportului „Mihail Kogălniceanu” din Constanţa a luat mai multe măsuri pentru a preveni răspândirea virusului A/H1N1, printre acestea fiind achiziţionarea mănuşilor de unică folosinţă şi a măştilor de protecţie pentru angajaţi. Potrivit reprezentanţilor aeroportului, pasagerii care vin şi pleacă de pe Aeroportul “Mihail Kogălniceanu” vor completa un formular în care vor spune dacă au simptome de gripă şi care au fost ultimele ţări vizitate. În cazul în care un pacient are simptome de gripă nouă, el va fi izolat de către ceilalţi călători şi va fi dus la SCBI Constanţa. De asemenea, dacă se confirmă un caz, atunci aeronava cu care a călătorit pasagerul respectiv va fi dezinfectată. Totodată, pentru a preveni îmbolnăvirile cu gripă nouă în rândurile angajaţilor, conducerea aeroportului a achiziţionat măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă pentru aceştia.