A/H1N1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

A/H1N1

Sănătate 14 Noiembrie 2009 / 00:00 1826 accesări

Copiii între 6 luni şi 6 ani, vaccinaţi din 2010

Copiii cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani ar putea fi vaccinaţi după ce Institutul „Cantacuzino” va finaliza testele clinice pentru această categorie şi va obţine de la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) autorizaţia de punere pe piaţă a produsului, a declarat Amalia Canton, director general în Ministerul Sănătăţii (MS). Amalia Canton a declarat, ieri, că MS intenţionează să vaccineze cât mai multe categorii de persoane şi că vor fi imunizate, cu prioritate, cadrele medicale, studenţii, elevii şi angajaţii din serviciile esenţiale (Poliţie, Armată, Polţie de Frontieră). Totodată, MS recomandă părinţilor care au copii mici să evite aglomeraţiile, să păstreze acasă condiţiile de igienă recomandate de specialişti. Compania GlaxoSmithKline (GSK) a susţinut că vaccinul Pandemrix, produs de GSK, este folosit în 12 ţări, adică mai mult de jumătate din cele 22 din întreaga lume unde au început campaniile de imunizare împotriva gripei A/H1N1, până acum fiind vaccinate peste două milioane de persoane. (A.G.)

Alergia la ou şi gripa nouă

Societatea de alergologie din Franţa recomandă precauţii suplimentare în cazul vaccinării împotriva gripei A/H1N1 a persoanelor alergice la ouă, deoarece vaccinurile ar putea conţine urme infime de proteine din ou. Potrivit unui comunicat emis de Societatea franceză de alergologie, virusurile utilizate pentru fabricarea acestor vaccinuri sunt cultivate pe celule embrionare obţinute din ouă de găină fecundate. În marea majoritate a cazurilor, urmele de proteine de ou pe care vaccinurile le-ar putea conţine nu sunt suficiente pentru a produce reacţii anafilactice la persoanele alergice la ou, cu excepţia cazurilor de alergii foarte severe. Totuşi, Societatea franceză de alergologie recomandă persoanelor cu o alergie la ouă dovedită să se vaccineze în cadrul unui mediu securizat, care să permită cercetarea unei sensibilităţi faţă de vaccin şi luarea unor măsuri de urgenţă adaptate la situaţie, dacă este necesar. (A.G.)

Rezidenţiat cu… măşti

La concursul de rezidenţiat de anul acesta, care va avea loc duminică, s-au înscris aproape 4.454 de medici pentru cele 2.670 de locuri scoase la concurs pentru domeniul medicină, alţi 500 pentru 218 posturi de medicină dentară şi 109 candidaţi pentru 97 de locuri în domeniul farmacie. Pentru cele 2.985 de locuri şi posturi, în unităţi sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii (MS) şi din reţeaua proprie a celorlalte ministere, s-au înscris 5.063 de candidaţi, potrivit reprezentanţilor MS. Concursul de rezidenţiat, care va avea loc în Centrul Universitar Bucureşti, constă într-un test grilă cu 200 de întrebări şi se va desfăşura pe durata a patru ore. Punctajul minim de promovare reprezintă 50% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări, pentru fiecare dintre cele trei domenii. La finalizarea concursului, după soluţionarea contestaţiilor, Centrul de perfecţionare va organiza prin teleconferinţă, în două zile consecutive, sesiunea de alegere a postului sau locului în specialitate şi a centrelor de pregătire. Reprezentanţii MS menţionează că, având în vedere contextul epidemiologic actual, au fost luate măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor cu A/H1N1. Astfel, vor fi distribuite 8.000 de măşti şi vor fi instalate dozatoare cu substanţe dezinfectante pentru mâini, atât pentru protecţia tinerilor medici, cât şi a persoanelor implicate în organizarea concursului. (A.G.)



12