NOI ÎMBOLNĂVIRI LA CONSTANŢA
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au anunţat că, în perioada 6-8 noiembrie 2009, în judeţul nostru au fost confirmate două noi cazuri de gripa A/H1N1: o persoană contact de caz confirmat în localitatea Sinaia şi o persoană venită din Norvegia. “Bolnavii au primit tratament specific prin Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa şi sunt bine”, a declarat directorul adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov.
BANI PENTRU PROTECŢIE
Conducerea DSPJ Constanţa a anunţat că, ieri, judeţul nostru a primit 870.000 de lei pentru materialele sanitare, necesare pentru toate unităţile sanitare din judeţ, în condiţiile gripei A/H1N1. “Cu aceşti bani, toate spitalele din judeţ vor putea să-şi achiziţioneze materialele sanitare, de la măşti, halate, dezinfectante, dar nu numai, bunuri care estimăm să ajungă până la finele anului în curs”, a declarat directorul interimar al DSPJ, dr. Constantin Dina.
FARSE CU A/H1N1
Pentru unii, A/H1N1 este doar o… glumă. Cei care au început să se distreze copios pe această temă sunt liceenii. Ei au început să alerteze autorităţile din Sănătatea locală, pe motiv că în respectivele unităţi sunt cazuri de A/H1N1. „Au început cu farsele. De la Liceul „Călinescu” am primit un telefon prin care ne anunţa un caz de gripă, cel mai probabil, nouă. Ajunşi la faţa locului am constatat că erau doar farse”, a declarat dr. Dina.
DEPLASĂRI LIMITATE
Comitetul de coordonare pentru supravegherea îmbolnăvirilor prin A/H1N1 recomandă limitarea călătoriilor în afara şi în interiorul României, precum şi a deplasărilor şcolare şi extraşcolare.
ÎN ROMÂNIA AU FOST CONFIRMATE 907 CAZURI DE GRIPĂ PORCINĂ, DINTRE CARE 352 SUNT SUB TRATAMENT
De asemenea, s-a decis ca Institutul de Boli Infecţioase “Matei Balş” să recolteze probe doar de la persoanele care prezintă semne clare ale îmbolnăvirii cu A/H1N1, după ce, în ultima săptămână, din cele 713 persoane care s-au prezentat la “Matei Balş”, doar jumătate aveau simptome de A/H1N1.
IMPORTĂM UN VACCIN REFUZAT DE ALTE STATE
România va importa vaccinul contra gripei noi de la compania GlaxoSmithKline (GSK). După ce oficialii s-au contrazis pe tema necesităţii unui import, statul a decis să cumpere 500.000 de doze de vaccin împotriva gripei A/H1N1 produse de GSK. Nu cu mult timp în urmă, Polonia a respins importului aceluiaşi vaccin pe motiv că nu a fost testat. Şi importul de vaccin vine după ce şeful statului, Traian Băsescu, s-a arătat “alertat de declaraţia secretarului de stat Streinu-Cercel, care prăvălea apocalipsa peste România şi impunea importul imediat de vaccin antigripal. România nu va importa niciun vaccin”. Şi totuşi, Guvernul Boc a aprobat achiziţionarea a 500.000 de doze din străinătate, la un cost total de 2.250.000 de euro, pe motiv ca vaccinul românesc nu este aprobat pentru minori. Premierul polonez, Donald Tusk, a acuzat companiile farmaceutice că încearcă să pună pe seama guvernelor responsabilitatea eventualelor efecte secundare ale vaccinurilor împotriva gripei A/H1N1, justificând astfel refuzul Poloniei de a le achiziţiona. El amintea şi de “clauze care nu sunt probabil în conformitate cu legislaţia poloneză şi care pun toată responsabilitatea asupra Guvernului unei ţări în privinţa efectelor secundare şi a eventualelor indemnizaţii”.
MINISTERUL SĂNĂTĂŢII ESTE PRO
Vaccinul pe care Ministerului Sănătăţii intenţionează să îl achiziţioneze pentru imunizarea copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni şi 6 ani are toate aprobările de calitate, siguranţă şi eficacitate de la autoritatea competenta europeană - EMEA (Agenţia Europeană a Medicamentului).
FOSTUL MINISTRU ESTE CONTRA
Şi totuşi, fostul ministru al Sănătăţii, dr. Ion Bazac, spune că România nu ar trebui să accepte vaccinul A/H1N1 pentru copii. În opinia lui Bazac, este “inacceptabil” ca răspunderea pentru eventualele neajunsuri sau efecte adverse ale vaccinului să fie asumate politic, de guverne, şi nu de către producător. “Vaccinul este un produs medical şi producătorul trebuie să şi-l asume. Este de aşteptat ca aceleaşi condiţii să fie impuse de către producător şi ţării noastre - Guvernul României să îşi asume responsabilitatea pentru efectele negative”, continuă Bazac, apreciind că, în contextul acestor condiţii contractuale de achiziţie cerute guvernelor, “se nasc suspiciuni cu privire la testarea adecvată a vaccinului în cauză”.