Ahmadinejad l-a atenţionat pe Obama să nu se implice în afacerile interne ale Iranului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ahmadinejad l-a atenţionat pe Obama să nu se implice în afacerile interne ale Iranului

Externe 26 Iunie 2009 / 00:00 445 accesări

Preşedintele iranian l-a atenţionat, joi, personal, pe preşedintele american, să nu se mai implice în afacerile interne ale Iranului. ”Sper că veţi evita să vă implicaţi în afacerile Iranului şi vă veţi exprima regrete, astfel încît poporul iranian să fie informat”, a declarat Ahmadinejad. Preşedintele Barack Obama şi-a înăsprit marţi, într-o conferinţă de presă, tonul împotriva regimului de la Teheran, condamnînd reprimarea manifestaţiilor postelectorale şi respingînd acuzaţiile de ingerinţă formulate de autorităţile de la Teheran. Liderul de la Casa Albă a regretat că puterea iraniană acuză SUA şi alte ţări occidentale că se află la originea manifestaţiilor care au avut loc după alegerile prezidenţiale din 12 iunie. ”Obama a făcut o greşeală spunînd aceste lucruri. Întrebarea noastră este de ce a căzut în această capcană şi a spus lucruri pe care obişnuia să le spună fostul preşedinte George W. Bush”, a spus Ahmadinejad.

Autorităţile iraniene acuză corespondentul BBC că a plătit un ucigaş pentru a o asasina pe Neda

Presa ultraconservatoare a încercat joi să disculpe forţele iraniene în uciderea lui Neda, tînăra iraniană care a devenit un simbol al protestelor de la Teheran, acuzînd chiar un jurnalist BBC că a plătit un ucigaş pentru a o asasina. Imaginile cu moartea lui Neda Agha-Sol au provocat indignare în rîndul iranienilor şi a comunităţii internaţionale, iar tînăra a devenit simbolul valului de contestări de la Teheran faţă de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad. Logodnicul tinerei, Caspian Makan, a spus că ea nu a participat la proteste şi că nu făcea altceva decît să treacă prin zonă, cînd a fost ucisă de poliţie. Potrivit ziarului ”Vatan Emrouz”, care îl susţine pe Mahmoud Ahmadinejad, jurnalistul de la BBC Jon Leyne, expulzat de autorităţile iraniene, este acuzat că a angajat un ucigaş şi l-a plătit pentru a ucide pe cineva pentru documentarul său. Mai multe ziare au publicat acuzaţii similare la adresa jurnalistului. ”Martorii spun clar că a fost luată ca ţintă şi împuşcată în piept. A murit în cîteva minute”, a spus însă logodnicul tinerei. Imaginile de pe YouTube prezintă o tînără la pămînt, cu faţa plină de sînge şi ochii larg deschişi. Cel puţin 17 persoane au murit în ciocnirile cu forţele de securitate, potrivit presei oficiale.

Autorităţile iraniene i-ar fi obligat pe membrii familiei tinerei Neda Agha Soltan să-şi părăsească locuinţa din capitala iraniană, după ce imaginile şocante ale morţii ei au făcut încojurul lumii, scrie ”The Guardian”. Vecinii spun că familia tinerei nu mai locuieşte în apartamentul din strada Meshkini din estul Teheranului, fiind obligată să se mute după moartea femeii. Poliţia nu a predat cadavrul familiei, organizarea funeraliilor a fost anulată, corpul neînsufleţit a fost îngropat fără ştirea familiei, iar Guvernul a interzis organizarea de ceremonii de funerare în moschei.

Soţia lui Mir Hossein Moussavi ar fi fost arestată

Soţia liderului opoziţiei iraniene s-ar putea afla printre sutele de protestatari arestaţi, după ce aceasta a declarat că manifestanţii nu trebuie să renunţe, în pofida faptului că se află într-o situaţie similară legii marţiale. Zahra Rahnavard, care a devenit cunoscută după ce a apărut alături de soţul său în campania electorală, un gest fără precedent în Iran, a criticat, în acelaşi comunicat, prezenţa forţelor armate în stradă şi a subliniat că opoziţia are dreptul constituţional să organizeze demonstraţii. Unul dintre principalii simpatizanţi ai preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad în Parlament, Ali Shahrokhi, preşedintele Comisiei Judiciare, a cerut arestarea lui Moussavi. Consilierul juridic al lui Moussavi, Ardeshir Amir Arjomand, a fost de asemenea arestat, aflîndu-se printre sutele de protestatari arestaţi de la izbucnirea manifestaţiilor în toată ţara, după ce Ahmadinejad a fost declarat cîştigătorul alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie. Printre persoanele arestate se află lideri ai opoziţiei, jurnalişti şi simpli cetăţeni, dar şi persoane care au fost apropiate regimului actual. Numărul persoanelor arestate nu este cunoscut cu exactitate. Biroul procurorului general menţionează 550 de persaoane, dar potrivit unor oficiali din cadrul principalei închisori din Teheran, Evin, aproximativ 1.000 de persoane au fost aduse aici. Acestea ar fi fost obligate să se confeseze public şi să acuze membri ai partidelor politice.

Între timp, Mir Hossein Moussavi, liderul mişcării de protest faţă de realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad la preşedinţie, a declarat joi că este supus la presiuni pentru a-şi retrage cererea de anulare a alegerilor din 12 iunie.



12