Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a sfidat, joi, Occidentul, pe tema dosarului nuclear, cu ocazia celebrării a 31 de ani de la înfiinţarea republicii islamice, în faţa a sute de mii de oameni strânşi la Teheran. Ahmadinejad a anunţat ieri că Iranul a devenit naţiune nucleară. Sute de mii de oameni s-au strâns în piaţa Azadi şi pe străzile din jur, agitând steaguri iraniene şi pancarte pe care scria “Moarte Israelului” şi “Moarte Americii”. Manifestanţii şi-au exprimat “supunerea faţă de ghidul Ali Khamenei”, a spus televiziunea de stat, afirmând că milioane de iranieni au venit la Teheran şi în alte oraşe din Iran, “pentru a demonstra unitatea naţiunii”.
Adunarea a dat naştere unor ciocniri, aparent izolate, între forţele de ordine şi susţinători ai opoziţiei care încercau să profite de ocazie pentru a protesta. Liderii opoziţiei, Mohammad Khatami şi Mehdi Karoubi, au fost atacaţi în timp ce se îndreptau spre manifestaţiile organizate, dar nu au fost răniţi. Unul din liderii opoziţiei iraniene, Mir Hossein Mousavi, a fost oprit de forţele de ordine să se alăture protestelor oficiale organizate la împlinirea a 31 de ani de la Revoluţia Islamică, iar soţia sa a fost agresată. Zahra Rahnevard se afla în Piaţa Sadeghieh şi voia să participe la manifestaţie, dar a fost înconjurată de persoane în civil înarmate cu bastoane de cauciuc. A fost lovită în cap şi pe spate. Principalii lideri ai opoziţiei, care nu au dreptul să manifesteze, şi-au îndemnat susţinătorii să participe masiv la reuniunile oficiale din întreg Iranul, pentru a-şi face auzită vocea. Opoziţia a organizat numeroase manifestaţii după realegerea contestată a lui Ahmadinejad, în 12 iunie. Acestea au dus moartea a zeci de persoane şi la mii de arestări în Iran, dar represiunea exercitată de putere nu a slăbit, deocamdată, hotărârea protestatarilor. Puterea a executat, până în prezent, doi opozanţi şi a condamnat alţi zece la moarte.
Ieri, autorităţile au interzis presei străine să relateze despre manifestaţii, făcând-o să stea la tribuna oficială pentru a asculta discursul lui Ahmadinejad, care a spus că Iranul a devenit o naţiune nucleară, graţie capacităţii sale de a produce uraniu foarte îmbogăţit. “Iranul este capabil să îmbogăţească uraniu la peste 20% şi chiar la peste 80%, dar nu o va face pentru că nu are nevoie”, a spus preşedintele iranian. El a anunţat că Iranul îşi va tripla, în curând, producţia de uraniu îmbogăţit 3,5%. Iranul este ameninţat de noi sancţiuni internaţionale pentru că a refuzat să pună capăt activităţilor de îmbogăţire, în condiţiile în care Occidentul şi Israelul îl suspectează că vrea să fabrice arma nucleară, sub acoperirea programului civil. Ahmadinejad l-a criticat şi pe Barack Obama, pe care l-a acuzat că serveşte interesele Israelului.