Ani la rând, iarnă de iarnă, zeci de mii de constănțeni cu venituri mici au beneficiat de ajutoare la încălzire. Cel mai consistent sprijin a venit din partea Primăriei Constanța, care, la inițiativa fostului primar Radu Mazăre, a decis să-i ajute pe cei cu venituri mici, pentru care încălzirea locuinței reprezenta o adevărată povară. În afara ajutoarelor date de administrația locală, un sprijin financiar a venit și din partea Guvernului, care a acordat ajutoare de încălzire în baza Ordonanței de Urgență nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. Numai că sprijinul celor două entități a fost prost înțeles de unii. Mulți nu au declarat toate veniturile tocmai pentru a păcăli statul și a se încadra în criteriile privind acordarea de ajutoare la încălzire. Cei care și-au micșorat din pix veniturile trebuie să se pregătească scoată bani din buzunar pentru a plăti reaua intenție. Asta deoarece Primăria Constanța a luat la verificat toate dosarele celor care au beneficiat de ajutor la încălzire. Potrivit primarului interimar al Constanței Decebal Făgădău „vor fi comparate veniturile înregistrate la Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța cu cele declarate de beneficiari. Acolo unde vom constata că s-a declarat mai puțin, tocmai pentru a beneficia de ajutoare la încălzire, vom trece la recuperarea pagubelor. Nu știu deocamdată în ce măsură vom aplica acest lucru, dar am putea să recuperăm banii introducând ca obligație de plată în taxele și impozitele locale. Nu cred că se va ajunge în situaţia de a-i da în judecată”, a spus Făgădău.
RAPORTUL CURȚII DE CONTURI Aceste verificări au început la Primăria Constanța după ce Curtea de Conturi (CC) a publicat un raport în care se arată că printre cei care au beneficiat de sprijin financiar, în perioada noiembrie 2012 - decembrie 2014, se numără și persoane care nu și-au declarat toate veniturile. Potrivit raportului Curții, paguba în acest caz se ridică la 9.777.000 de lei. De partea cealaltă, Făgădău spune că administrația constănțeană a acordat ajutoare la încălzire, în cei trei ani, în valoare de aproximativ 120 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că paguba calculată de CC ar fi de aproximativ 10%. „Curtea a comparat datele financiare la Direcția Generală a Finanțelor Publice, pe care noi nu le-am avut la vremea respectivă, cu cele deținute de noi. Noi nu aveam de unde să știm care sunt veniturile celor care au primit ajutoare la încălzire. O să verificăm toate sesizările Curții, care prezintă doar calcule estimative, și le vom rezolva. Cert este că și această problemă cu ajutoarele la încălzire va fi soluționată. Nu cred că vor fi mulți cei care vor fi descoperiți că au mințit”, a punctat Făgădău. Și alte surse din Primărie spun că nu toți, ci o mică parte vor trebui să dea banii înapoi, adică doar unii dintre cei care au beneficiat de ajutoare la încălzire în baza OUG nr. 70/2011. „Stabilirea întinderii prejudiciului este încă în faza de analiză”, au spus sursele. Potrivit statisticilor Primăriei, în iarna 2012 - 2013 și-au depus dosare în baza OUG 70 41.691 de constănțeni, în iarna 2013 - 2014 - 26.819 persoane, iar în iarna 2014 - 2015 - 24.659 de cetățeni.
CE POT PĂȚI MINCINOȘII În afara faptului că vor trebui să returneze banii primiți drept ajutor la încălzire, cei descoperiți că au mințit atunci când și-au declarat veniturile ar putea să răspundă și penal. Potrivit legislației, în situația de față, dacă Primăria ar face plângere împotriva celor care au declarat mai puține venituri, cei prinși cu mâța-n sac ar putea să primească o amendă penală sau chiar să stea în spatele gratiilor, deoarece fapta se pedepsește cu închisoare de la 2 la 3 ani.