Ai fost înșelat? Iată cum poți depăși trauma!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sfatul sexologului

Ai fost înșelat? Iată cum poți depăși trauma!

Lifestyle 30 Octombrie 2017 / 15:26 903 accesări

Când ești înșelat de partener, o dată sau de mai multe ori - numărul chiar nu contează, doare îngrozitor. Trăiești la nesfârșit sentimentul de trădare și pierdere a încrederii și acesta îți influențează relațiile viitoare. Însă, pe măsură ce reușești să treci peste durerea și suferința resimțite, pe măsură ce poți înțelege mai multe despre tine și despre lucrurile care sunt cu adevărat importante în viața ta, poți să înveți din această întâmplare lucruri care te pot ajuta să devii mai puternic, care te pot ajuta să evoluezi foarte mult. „În primul rând, trebuie să înțelegi un lucru: nu tu ai cauzat asta. Nimic din ce ai făcut (sau nu ai făcut) nu justifică gestul partenerului de a depăși granițele relației și a te înșela“, explică cunoscutul sexolog Gabriela Marin.

Iată cum poți depăși această situație și să faci în așa fel încât ea să nu se mai repete în viața ta:

1. Nu repeta aceleași obiceiuri nepotrivite. Dacă ai spus vreodată „nu voi mai ieși niciodată cu o persoană de acest fel”, iar apoi te găsești în situații similare din nou și din nou, probabil că ești o persoană care își alege greșit partenerii. Acest șablon comportamental rezultă de obicei din traume ale copilăriei - neglijare, abuzuri, atenție parentală insuficientă - din care au rezultat concluzii greșite despre încrederea și atașamentul emoțional, idei care persistă și la vârsta adultă. „Dacă aceste lucruri îți sună cunoscut, rezolvarea traumelor din trecut te poate ajuta și te poate face să înțelegi ce necesități emoționale ai și ce îți dorești cu adevărat ca adult. Iar acest lucru deschide calea unor relații emoționale armonioase”, explică specialistul în relații de cuplu.

2. Nu confunda sexualitatea cu intimitatea romantică! În relațiile cele mai sănătoase și solide, factorul cel mai important este conexiunea și compania celui de lângă tine mai mult decât experimentarea unui sex extraordinar. Cu toate acestea, multe persoane consideră că vor sau că au nevoie de o atracție fizică intensă mai mult decât de o conectare emoțională. Din aceste motive, mulți se pot trezi cu un partener foarte atrăgător din punct de vedere fizic, dar cu care au puține lucruri în comun. Atracția sexuală este importantă - chiar necesară pentru ca o relație să funcționeze normal -, dar ea se estompează cu timpul. Atracția sexuală este magnetul care ne aduce împreună, dar nu și lipiciul care ne menține apropiați.

3. Lucrează la stima de sine! Persoanele nesigure de modul cum arată sau care cred despre ele că nu sunt suficient de atrăgătoare se vor mulțumi de obicei cu primul partener care pare interesat de ele, deși acesta poate să nu fie disponibil emoțional sau să arate sau să se comporte cu ele într-un mod neplăcut, care le poate pune la încercare stima de sine și așa scăzută.

4. Nu uita de tine în relație! Mulți indivizi tind să uite de ei în relație, mai ales atunci când totul funcționează perfect. Încetează să își mai contacteze prietenii, își neglijează angajamentele sociale, nu se mai văd cu colegii și se concentrează aproape în totalitate pe partener. „Dacă totul este despre partener în această relație, vei începe să te simți sufocat/ă și, în această situație, lucrurile se înrăutățesc“, este de părere sexologul.

5. Singurătatea este bună! Câteodată ne implicăm în relații cu persoane nepotrivite doar pentru că nu vrem să fim singuri. Cu timpul, acest motiv va cauza deteriorarea relației și, eventual, infidelitate. Dacă ai tendința de a intra într-o nouă relație înainte de a trece peste cea dinainte, poate este cazul să petreci ceva timp de calitate cu tine însuți, să te redescoperi, să înveți să te bazezi și pe prieteni pentru sprijin emoțional și să conștientizezi încotro vrei să se îndrepte relațiile tale amoroase. „Singur acum nu înseamnă singur pentru totdeauna“, a adăugat Gabriela Marin.

Taguri articol


12