Ai găsit mașina lovită? Vezi când primești despăgubiri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Excepții de la regulă

Ai găsit mașina lovită? Vezi când primești despăgubiri

Economie 01 Aprilie 2018 / 18:24 3214 accesări
În cele mai multe cazuri, reparația mașinilor avariate în parcare e plătită de proprietarul ghinionist

În cele mai multe cazuri, reparația mașinilor avariate în parcare e plătită de proprietarul ghinionist

Dacă găsești mașina lovită în parcare, Fondul pentru Victimele Străzii nu plătește despăgubiri decât dacă la mijloc sunt și daune corporale. Și, cum de obicei VII și GĂSEȘTI mașina lovită (adică nu ești în/lângă ea când se produce accidentul), e clar că nu te despăgubește nimeni și trebuie să suporți reparația din propriul buzunar. Dacă există victime care necesită mai mult de 60 de zile de spitalizare, FPVS achită daune, dar cu o franșiză de 500 euro (în traducere liberă, se compensează doar ce depășește acest prag). Pe scurt, deși, în teorie, ai dreptul la despăgubire, practica ne/te omoară.

CE ȘI CUM Ai găsit mașina lovită în parcarea blocului sau a mall-ului? În teorie, ai dreptul al despăgubire. În practică, în cele mai multe cazuri, răspunsul este „nu“. Sunt, însă, și câteva excepții, potrivit capital.ro - „În România, toate firmele de asigurare care vând RCA cotizează la Fondul pentru Victimele Străzii (FPVS). De anul trecut, acest fond este parte din Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR), mai cunoscut ca Biroul Carte Verde. FPVS a fost construit ca să despăgubească acele persoane care suferă prejudicii în urma unor accidente provocate de maşini care nu au RCA sau care rămân neidentificate“. Atenţie - dacă autorul rămâne neidentificat, aşa cum este de cele mai multe ori cazul în situaţia în care găseşti maşina lovită în parcare, FPVS nu plăteşte daune decât dacă la mijloc sunt şi vătămări corporale sau decese (și, cum nu erai în mașină... - n.r.). Daunele materiale, adică pagubele provocate maşinii, nu vor fi achitate de Fond decât dacă victima necesită mai mult de 60 de zile de spitalizare şi doar cu o franşiză de 500 euro. Cu alte cuvinte, eşti despăgubit pentru maşină doar dacă există răniţi care stau mai mult de 60 de zile în spital şi doar dacă costul reparaţiei depăşeşte 500 euro. Chiar şi în aceste situaţii, din dauna plătită, fondul va scădea 500 euro, adică franşiza prevăzută de lege şi suportată de păgubit. Pe de altă parte, dacă autorul accidentului este identificat şi se constată că nu are RCA, deşi legea îl obliga să aibă, atunci FPVS plăteşte integral dauna.

DECONTARE DIRECTĂ În aceste condiții, serviciul de decontare directă pentru polița RCA este binevenit. Și, în doar câteva luni de la lansare, el are și succes, după cum spunea, la mijlocul săptămânii trecut, vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca Constantinescu - „Cu decontarea directă stăm din ce în ce mai bine. De ce? Toată piaţa a înţeles necesitatea introducerii acestui produs. De altfel, este singurul produs destinat cumpărătorului de poliţă RCA, adică asiguratului. Suntem la nivel de aproximativ 100.000 de poliţe vândute cu serviciul de decontare directă, ceea ce arată că începe și consumatorul român să înţeleagă necesitatea încheierii poliţei RCA. În ceea ce priveşte decontarea unei companii, pentru că aici poate fi o problemă, noi monitorizăm cu deosebit de multă atenţie şi constatăm că nu există restanţe între firme - piaţa transmite un mesaj de credibilitate, de reputaţie şi de încredere“. Cele mai de succes companii care încheie poliţe RCA cu serviciul de decontare directă sunt Allianz Ţiriac, Grupul VIG şi Groupama, potrivit datelor ASF.



12