Reprezentanţii Primăriei Constanţa, de la primar până la angajaţii din birouri, au spus de nenumărate ori că acei constănţeni care vor să tragă în piept autoritatea locală trecând date false în cererea pentru obţinerea de subvenţie la căldură vor ajunge să plătească la un moment dat. Şi a venit „scadenţa“. Cel puţin pentru cei care au depus documente şi au beneficiat de subvenţie în iarna 2011 - 2012. Încă de atunci, reprezentanţii Primăriei Constanţa au anunţat că vor urma controale şi verificări minuţioase ale datelor declarate. Asta după ce angajaţii din Primărie au verificat veridicitatea datelor pentru a le acorda constănţenilor ajutorul de încălzire. Aceste verificări au fost făcute în vara anului 2012, de către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, pe de o parte, şi Curtea de Conturi, pe de altă parte. Rezultatele au fost confruntate şi a reieşit că 1.210 familii din Constanţa au beneficiat pe nedrept pe ajutor de încălzire, motiv pentru care Curtea de Conturi a cerut ca autoritatea locală să recupereze sumele în cauză.
MAŞINI NEDECLARATE Aşa se face că, de la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, administraţia locală a început să trimită către familiile în cauză dispoziţii de recuperare a debitelor. Şi sunt ceva sume de recuperat. Cea mai mică sumă trecută în dispoziţie este de 20 de lei, iar cea mai mare - 2.376 lei. Dacă vă întrebaţi care este motivul principal pentru care s-a cerut recuperarea ajutorului de încălzire: nedeclararea autoturismelor a căror capacitate cilindrică este mai mare de 1.600 cm cubi. 90% dintre cei în cazul cărora s-a demonstrat că ar fi înşelat autoritatea locală au omis să menţioneze în declaraţii că deţin un astfel de autovehicul. Au crezut că, dacă cererea este făcută pe numele altei persoane decât cea pe al cărei nume este trecută maşina, vor putea să beneficieze de ajutor fără să fi înşelat autoritatea locală. Ei bine, nu. Acum s-au decoperit şi acele cazuri în care unii posesori de supermaşini au uitat subit că le deţin şi au crezut că nu se va afla. Amintim că declararea maşinilor cu capacitatea cilindrică menţionată era una dintre condiţiile ce trebuiau îndeplinite de către constănţeni pentru a beneficia de subvenţia la căldură. Au mai fost constănţeni în cazul cărora s-a demonstrat că deţineau cotă parte dintr-o altă locuinţă în afara celei de domiciliu, iar în cazul altora, că deţineau terenuri peste limitele stabilite de lege. „Sunt multe persoane care sunt nemulţumite de decizia luată şi au contestat măsura recuperării sumelor, dar nu pot decât să amâne momentul în care trebuie să plătească. Până acum avem 50 de contestaţii şi ne aşteptăm ca numărul să crească, dar sperăm totuşi ca cei care au înşelat cu bună ştiinţă autoritatea locală să nu facă acest lucru“, a declarat directorul Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei, Dana Drecşan.
EŞALONĂRI Pe de altă parte, şeful Asistenţei Sociale ne-a spus că pentru cei care au de returnat bani mulţi s-au făcut eşalonări la plată: o lună, două, trei sau patru. Adică cei care au de returnat, spre exemplu, sume de peste 1.000 de lei vor putea plăti în două luni. „Cu cât e suma mai mare, cu atât perioada de returnare este mai lungă“, a mai spus Drecşan. Pe de altă parte, ea a îndemnat acei constănţeni care se consideră nedreptăţiţi şi care pot demonstra acest lucru să depună contestaţie la dispoziţia primită, la sediul din str. Amzacea al Primăriei Constanţa. Cert este că mesajul este unul singur: dacă mai există curajoşi care vor să tragă în piept Primăria pentru a beneficia de ajutor de încălzire, să nu facă acest lucru pentru că vor plăti cu siguranţă acele sume. Încă ceva. Dacă nu vor plăti sumele în cauză în termenele care le-au fost stipulate, sumele vor constitui debite la bugetul local şi vor fi recuperate prin procedură de executare silită.