Ai parcat neregulamentar? Uite cine-ți ridică mașina!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Reguli noi, excepții pentru câini

Ai parcat neregulamentar? Uite cine-ți ridică mașina!

Administrație 21 Decembrie 2016 / 16:32 2382 accesări

Doar administrația publică locală și administratorul drumului public pot ridica mașinile parcate neregulamentar, din 2017

Doar administrația publică locală și administratorul drumului public pot ridica mașinile parcate neregulamentar, din 2017

La an nou, reguli noi. Mașinile parcate neregulamentar, pe carosabil și pe trotuar, vor putea fi ridicate numai de administrația publică locală sau de administratorul drumului public, potrivit unei HG care completează regulamentul curent de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De notat că mașinile-problemă nu mai pot fi tractate, singura opțiune acceptată fiind transportul pe platformă. Potrivit șefului Direcției Rutiere, Florentin Bărcea, polițiștii locali vor acționa cu prioritate în zonele cu probleme, aglomerate, centrale, iar ridicarea autoturismelor va fi o măsură suplimentară, în cazul în care amenzile nu dau rezultat.

MĂSURĂ SUPLIMENTARĂ

Mașinile parcate neregulamentar pe carosabil și pe trotuar vor putea fi ridicate numai de administrația publică locală sau de administratorul drumului public, iar asta va fi posibil după 30 de zile de la publicarea în „Monitorul Oficial“ a HG care modifică și completează regulamentul curent (de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice - n.r.), a anunțat marți șeful Direcției Rutiere, Florentin Brăcea - „Polițiștii locali și naționali dispun ridicarea mașinilor prin dispoziție scrisă, urmând ca administratorul să o pună în aplicare (transportul și depozitarea mașinii - n.r.)“. De notat că mașinile pot fi ridicate non-stop, dar nu mai pot fi transportate la spațiul de depozitare decât pe platformă; tractarea iese din schemă. Brăcea a mai spus că sancțiunile care se aplică în cazul staționării neregulamentare rămân neschimbate, respectiv 250 lei plus trei puncte penalizare, dacă amenda este achitată în termen de două zile lucrătoare - „Mi-aș dori ca ridicarea mașinilor să se facă în zonele și locurile unde sunt probleme reale, iar măsura să fie suplimentară, nu un scop în sine. Vorbim despre zonele centrale, aglomerate; aplicarea legii se va face gradual - mai întâi sancțiuni și ulterior, dacă nu se rezolvă problema, ridicări“.

UNDE-I CÂINE NU-I TOCMEALĂ

Și-un amănunt inedit - mașinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate dacă înăuntru se află un câine, o pisică sau un porc de Guineea. „Dacă în mașină este un câine, probabil nu o ridicăm. Vom căuta proprietarul. Avem, totuși, metode polițienești prin care să-l identificăm“, a mai spus Brăcea. Important - HG care modifică și completează regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 conține și o serie de prevederi care îi vizează pe bicicliști. Astfel, bicicletele trebuie să fie dotate cu sisteme de avertizare sonoră; pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, ele trebuie să aibă lumini de culoare galbenă în față și roșie în spate. De asemenea, n-au voie să lipsească dispozitivele reflectorizante de pe roți. Recomandarea este ca la depășirea unei biciclete distanța laterală să fie de 1,5 metri.



12