Ai un copil cu nevoi speciale? Nu e suficient să-i ceri drepturile bănești!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ai un copil cu nevoi speciale? Nu e suficient să-i ceri drepturile bănești!

Social 25 Septembrie 2018 / 15:36 5803 accesări

Sunt mii în țară și, de obicei, sunt ignorați! Este vorba de copiii cu neovie speciale care au și ei drepturi. Numai că, multe dintre ele, sunt doar pe hârtie, iar părinții nu reușesc de fiecare dată să se bată cu un sistem bolnav care îi îngroapă de vii în hârtii și promisuni deșarte.

Ce drepturi au copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES)? Cei înscriși în învățământul de masă sau special au dreptul și la bani, dar și la sprijin din parte autorităților în domeniu. Potrivit Legii nr. 272/2004, acești copii au dreptul la sume de bani pentru hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite. În conformitate cu prevederile articolului 129, aliniat 7 din Legea nr. 272/2004 republicată și articolul 51, aliniat 2 din Legea nr. 1/2011, copiii și ținerii cu CES au dreptul la: alocație de hrană în cuantum de 12 lei/zi, pentru copii cu vârstă între 0-3 ani, și 16,6 lei/zi pentru copii și tineri cu vârstă între 3-26 ani; îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, transport, materiale cultural-sportive, pentru care statul acordă: 366 lei/an pentru copiii cu vârste între 0-3 ani inclusiv, 498 lei/an pentru copiii cu vârste între 3-7 ani inclusiv, 611 lei/an pentru copiii cu vârste între 7-14 ani inclusiv, 754 lei/an pentru adolescenți cu vârste între 14-18 ani inclusiv și 844 lei/an pentru tineri cu vârste cuprinse între 18-26 ani inclusiv.

Ce trebuie să faci să obții acești bani

Pentru obținerea acestor drepturi, părinții sau reprezentanții legali trebuie să depună o cerere în acest sens la instituția de învățământ la care este înscris copilul/tânărul cu cerințe educaționale speciale, la care se vor anexa: certificatul de încadrare în grad de handicap; certificatul de orientare școlară; declarație pe propria răspundere.

Potrivit informării de la Centrul Județean de Resurse și Asistentă Educațională, cererea trebuie completată în două exemplare (sau xeroxată), astfel încât cea pe care va fi trecut numărul de înregistrare să rămână solicitantului. „Foarte important: nu va lăsați induși în eroare de prevederile articolului 1 din HG nr. 904/2014 unde se face referire doar la copii aflați în sistemul de protecție socială. La finalul actului normativ există o prevedere suplimentară: «Se aplică și copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv celor școlarizați în alt județ decât cel de domiciliu, în conformitate cu prevederile art. 51 aliniat (2) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare» și «Se aplică și copiilor din creșe și alte unități de educație timpurie»“, se precizează în materialul pus la dispoziție de reprezentanți ai CJRAE.

Alte drepturi ale copiilor cu CES

Conform Legii educației naționale nr. 1/2011, copiii, elevii și ținerii cu cerințe educaționale speciale integrați în învățământul de masă beneficiază de suport educațional prin cadre didactice de sprijin și itinerante, de la caz la caz. Organizarea serviciilor de sprijin educațional se face de către CJRAE și se reglementează prin metodologii specifice elaborate de Ministerul Educației. „Copiii și ținerii cu cerințe educaționale speciale, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, inclusiv cei școlarizați în alt județ decât cel de la domiciliu, beneficiază de asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și încălțămintei în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecția copilului, precum și de găzduire gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul DGASPC-urilor județene“, prevede Legea educației naționale.

De asemenea, potrivit actului normativ amintit, pentru copiii, elevii și tinerii care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități sunt nedeplasabili, se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.



12