AIE, acuzată că înţelege integrarea R. Moldova în UE ca unirea cu România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

AIE, acuzată că înţelege integrarea R. Moldova în UE ca unirea cu România

Externe 04 Noiembrie 2009 / 00:00 369 accesări

Deputatul PCRM Grigore Petrenco afirmă că Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) percepe procesul de integrare a R. Moldova în UE ca ”integrarea în România”. De altfel, potrivit lui Petrenko, Partidul Comuniştilor din R. Moldova nu va vota în favoarea lui Marian Lupu în scrutinul prezidenţial. Întrebat dacă PCRM şi-a schimbat poziţia după vizita lui Vladimir Voronin la Moscova, Grigore Petrenco a răspuns: ”Vom rămâne consecvenţi. Nu-l vom vota pe Marian Lupu la funcţia de şef al statului. Astăzi, Parlamentul a hotărât data de 10 noiembrie, ziua alegerii preşedintelui ţării. Ulterior, vom stabili când va avea loc şedinta în plen a PCRM, unde vom decide oficial dacă vom participa sau nu la alegerea şefului statului. Vom avea o poziţie oficială faţă de acest subiect până în ziua votării preşedintelui”, a declarat Petrenco.

Pe de altă parte, se relatează că R. Moldova este sceptică în privinţa rezultatului reuniunii reprezentanţilor ţărilor care participă la negocierile pentru soluţionarea conflictului transnistrean, programată pentru vineri, la Viena, după cum a informat ”Jurnal de Chişinău”. ”Nu ne aşteptăm la rezultate spectaculoase în urma acestei reuniuni, dar vrem să ne reiterăm poziţia în ceea ce priveşte importanţa acestui format pentru R. Moldova. Sperăm că soluţionarea conflictului va avea loc în acest format”, a declarat vicepremierul moldovean, Victor Osipov. ”Prioritatea noastră este identificarea unor modalităţi pentru deblocarea procesului de dezvoltare a proiectelor umanitare, sociale, de infrastructură, care nu pot fi condiţionate politic, precum şi obţinerea unei perspective clare privind termenul în care pot fi reluate negocierile propriu-zise în problema transnistreană”, a adăugat Osipov.

Potrivit vicepremierului moldovean, reuniunea va avea loc la iniţiativa preşedinţiei elene a OSCE şi va analiza modalităţile de relansare a negocierilor şi de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. ”Guvernul moldovean va insista asupra creării condiţiilor necesare pentru libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor menite să contribuie la intensificarea contactelor interumane, consolidarea încrederii şi apropierea între cele două maluri ale Nistrului”, a concluzionat Victor Osipov.



12