Timp de două zile, vineri și sâmbătă, la Constanța a avut loc un stagiu național de aikido, organizat de Asociația AIKI DOJO Constanța și Federația Română de Aikido, în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța, și desfășurat sub coordonarea maestrului Dan Corneliu Ionescu, deținătorul celui mai înalt grad în aikido din România, centura neagră 8 Dan, președinte al Federației Române de Aikido și al Confederației Europene de Aikido. Antrenamentele au fost susținute în Sala Complexului Sportiv „Tomis”, dar și pe plaja din Constanța, cu participarea a peste 70 de practicanți ai acestei arte marțiale. Evenimentul a fost cu atât mai spectaculos cu cât a beneficiat de prezența profesorului universitar de origine română Bogdan Herețoiu, reprezentantul unei echipe de cineaști americani, care realizează un documentar despre Aikido, intitulat sugestiv „Living Aikido Life”. În cadrul acestuia sunt prezentați zece maeștri internaționali din diferite colțuri ale lumii, care și-au dedicat viața dezvoltării și transmiterii acestui stil de arte marțiale, iar România este reprezentată de Dan Corneliu Ionescu. „Este unul dintre stagiile noastre de pregătire obișnuite, pentru că în fiecare lună îl organizăm în câte un oraș din țară. În Constanța venim destul de des, pentru că avem un club foarte puternic aici. Din fericire, acest stagiu este dublat și de un eveniment mediatic, pentru că se află un reprezentant al unei echipe de cineaști americani, venit special să mă filmeze pe mine și elevii mei, pentru un film documentar de peste două ore, care se face cu diverși maeștri din zece locuri ale lumii. Vor fi prezentate viața acestora, modul și stilul în care practică aikido. Este un documentar care va fi prezentat la festivaluri internaționale de film și va circula în toată lumea. Este un lucru bun, pentru că toată lumea va vedea sala din Constanța, va auzi de Constanța și de aikido-ul românesc”, a spus maestrul român, care a învățat această artă marțială de unul singur, în urmă cu peste patru decenii: „Trebuie să recunosc că nu recomand nimănui să învețe singur aikido, pentru că pierde prea mult timp. Trebuie să inventeze lucruri care erau deja inventate, dar eu nu aveam de unde să le știu. Sigur, a fost o școală bună să încerci să descoperi lucrurile făcute de înaintașii tăi. Datorită acestui lucru, stilul meu este puțin diferit, mai ales partea cu armele, practicată destul de puțin, și sunt invitat la stagii în țări din întreaga lume. Mie mi-a plăcut aikido și acum face parte din viața mea”.
CENTRU PUTERNIC LA CONSTANȚA
Constanța se numără printre centrele puternice din aikido-ul românesc, prin clubul AIKI DOJO, al cărui președinte este sensei Iulian Bosoi. „Va fi un documentar în premieră despre aikido și avem plăcerea și onoarea ca România să fie inclusă în documentar, prin maestrul Dan Corneliu Ionescu, un reprezentant important în aikido-ul mondial. Mă bucur că am reușit să facem acest eveniment la Constanța, un puternic centru de aikido în România. Avem în jur de patruzeci de practicanți adulți, care vin constant la antrenamente, și peste o sută de copii, împărțiți în mai multe grupe de vârstă. Aikido este o artă marțială foarte atractivă, pentru că le dezvoltă foarte mult coordonarea fizică, armonia și, totodată, nu îndeamnă la violență, întrucât se bazează pe autoapărare. Este un stagiu foarte reușit și vom avea și în august unul internațional, tot la Constanța, organizat anual de Confederația Europeană în diferite țări. Vor fi participanți din Germania, Anglia, Franța, Turcia și multe alte țări europene”, a explicat sensei-ul care deține centura neagră 3 Dan. Printre practicanți se numără foarte mulți copii, care au fost încântați de tehnicile arătate de maestrul Dan Corneliu Ionescu. „Am observat că este un sport foarte interesant și am văzut că îmi plăcea. Sunt niște tehnici foarte interesante, pe care le poți pune ușor în practică dacă ești atent. Vreau să ajung și eu un sensei la fel de înțelept ca senseiul nostru”, a spus Irina Maria Zeicu, în vârstă de 12 ani.
VIZITAȚI DE PRIMARUL DECEBAL FĂGĂDĂU
Sâmbătă, evenimentul a fost onorat de prezența primarului interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, care a discutat cu maestrul Dan Corneliu Ionescu și a urmărit o parte din antrenamentul sportivilor. Edilul a primit un kimono din partea organizatorilor și s-a declarat mulțumit de faptul că stagiul a fost organizat la Constanța. „Sunt extrem de bucuros de faptul că Federația Națională de Aikido împreună cu un club puternic al României, cel din Constanța, au reușit să înscrie din nou Constanța pe harta internațională. În acest reportaj de amploare despre aikido, își va găsi un loc și Constanța. Este un sport minunat și îi invit pe toți constănțenii să descopere această artă marțială, o artă nobilă, prin care oamenii sunt echilibrați și nu fac doar mișcare, ci se educă, îi educă și pe ceilalți și sunt sănătoși. Mă bucur că văd în sală oameni de toate vârstele, că, în cazul celor mici, este o paritate între fete și băieți și mi-aș dori ca la toate sporturile să existe acest arc peste timp, această legătură între generații, la fel de frumoasă ca în aikido. Este un stagiu național important, deja de tradiție, și îi mulțumesc președintelui federației pentru acest lucru. Urmează în vară un alt stagiu, internațional, la Constanța”, a spus Decebal Făgădău.
Citește și:
Americanii vin la Constanța pentru maestrul de Aikido Dan Corneliu Ionescu