Airbus se va confrunta cu un proces extins. Asta s-ar părea că pregăteşte Austria, care ar putea extinde procesul intentat companiei şi la tribunalele din SUA și Marea Britanie. Grupul aeronautic european este acuzat de înșelăciune cu rea-credință și fraudă în legătură cu comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003, transmite Reuters. Contractul militar, încheiat în 2003 de către EADS, se referea inițial la 18 aparate Eurofighter Typhoon în valoare de două miliarde de euro, fiind redus ulterior la 15 aparate pentru suma de 1,7 miliarde de euro. Potrivit agenției austriece de presă APA, o anchetă demarată de autoritățile austriece a arătat că Airbus a umflat artificial prețul pentru aparatele Eurofighter. În 16 februarie, Ministerul Apărării din Austria anunța că va da în judecată Airbus și Eurofighter în Austria pentru că au indus în eroare autoritățile de la Viena în legătură cu prețul de achiziție, livrarea și echipamentele avioanelor, un prejudiciu estimat la 1,1 miliarde de euro.
Grupul aeronautic european Airbus s-a declarat surprins de acuzațiile formulate de Ministerul austriac al Apărării privind comanda pentru avioanele Eurofighter din anul 2003. Vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat un raport al publicației austriece „Kurier“. El a declarat: "Din punctul de vedere al normelor de conformitate în legislația din Marea Britanie și SUA, există indicații că jurisdicția autorităților britanice și americane poate fi justificată din cauza tranzacțiilor în compensare cu firmele din SUA". Ministerul acuză Airbus și consorțiul că au pretins ilegal aproape 10% din prețul de achiziție de 1,96 miliarde de euro pentru așa-numitele tranzacții de compensare. Astfel de tranzacții, care implică alocarea activității spre companiile locale, sunt parte din acord, dar costurile lor ar fi trebui raportate separat, se arată într-un document. "Nu este exclus ca după finalizarea investigațiilor să facem o cerere către autoritățile britanice sau americane", a afirmat oficialul austriac. Acesta a adăugat că Ministerul Apărării lucrează cu firmele americane de avocatură Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom.
Airbus este un lider european în furnizarea aeronavelor de tip petrolier, de luptă, de transport și a avioanelor dedicate misiunilor, precum și numărul unu în Europa în ceea ce privește programul spațial și a doua cea mai mare companie din lume cu misiuni în spațiu.
Menţionăm că Airbus Helicopters a inaugurat, recent, noua fabrică din România, o investiție de 52 milioane de euro, unde va fi produs elicopterul cu două motoare H215, primul aparat fiind așteptat să iasă de pe linia finală de asamblare în 2018.