Ajutoarele de la constănţeni au ajuns în Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ajutoarele de la constănţeni au ajuns în Moldova

Politică 11 August 2008 / 00:00 716 accesări

Campania de ajutorare a sinistraţilor din Suceava, Bacău şi Iaşi, iniţiată de Consiliu Judeţean Constanţa (CJC) în urmă cu o săptămînă şi-a atins obiectivul. Prima parte a ajutoarelor donate de constănţeni, constînd în două tiruri pline ochi, au ajuns în cursul săptămînii trecute în mai multe localităţi afectate de inundaţii, una dintre acestea fiind Săuceşti, din judeţul Bacău. La vederea tirurilor, sinistraţii din Săuceşti au spus că li s-au promis ajutoare, dar cele de la Constanţa sînt primele pe care le-au primit. Ajutoarele de la semeni au constat în saltele, electrocasnice şi mobilier pentru persoanele rămase pe drumuri în urma inundaţiilor. Valoarea donaţiei de la Săuceşti se ridică la peste 60 de mii de lei. O femeie cu suflet mare din Mangalia, Olimpia Alupoaie, impresionată de situaţia oamenilor rămaşi sub cerul liber, a contribuit cu saltele pentru sinistraţi. Un alt tir încărcat cu cinci tone de alimente, electrocasnice şi haine de la Constanţa a ajuns în localităţile Voineşti şi Gălăneşti, din judeţul Iaşi şi respectiv Suceava. Alt tir cu ajutoare, de această dată oferite de organizaţia PSD Constanţa, constînd în aprox. 10 tone de haine şi alimente, a ajuns la Iaşi şi urmează să fie descărcat în şase dintre localităţile cele mai afectate ale judeţului. Alte tiruri din Mangalia, Cernavodă dar şi din alte localităţi urmează să ajungă la sinistraţi. Reprezentanţii CJC spun că, în această săptămînă, alte tiruri vor lua drumul Moldovei.

Cumpăna, în ajutorul sinistraţilor

Primăria Cumpăna şi parohiile celor două biserici ortodoxe de pe raza comunei au iniţiat o campanie de strîngere de fonduri şi ajutoare materiale pentru sinistraţii din nordul ţării, greu încercaţi de inundaţile din luna iulie. După ce au colectat numeroase articole de îmbrăcăminte, alimente şi alte produse necesare familiilor rămase fără case, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi ai societăţi civile au însoţit ieri cele două tiruri încărcate cu 50 de tone de ajutoare pînă la destinaţie. Ajutoarele constau în: materiale de construcţii - cherestea, vopsea lavabilă, euroglet, ciment, cuie -, cereale, paturi, lenjerii, perne, pilote, plăpumi, covoare, seturi de veselă, găleţi, ligheane, îmbrăcăminte pentru copii şi adulţi, produse pentru igienă, produse alimentare - ulei, făină, orez, zahăr, fasole, bulion, lapte praf -, apă minerală, medicamente, aparatură electrocasnică - frigidere, aragazuri, maşini de spălat, televizoare, maşini de călcat, aparate de radio, televizoare -, corpuri de iluminat, obiecte de instalaţii sanitare, pături de campanie donate de ISU Dobrogea Constanţa. Produsele au fost distribuite de către cei 18 delegaţi ai comunei, însoţiţi de primarul Mariana Gîju, familiilor afectate din trei localităţi. “Ajutoarele au ajuns în localităţile Putna şi Ulma, din judeţul Suceava, şi Rădăuţi - Prut, din judeţul Botoşani. Sperăm ca prin acest gest umanitar şi comuna Cumpăna să contribuie într-o mică măsură la alinarea suferinţei semenilor noştri“, a declarat Mariana Gîju.

Ajutoare de pînă la 10.000 de lei pentru construirea locuinţelor sinistraţilor

Ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Paul Păcuraru, a anunţat, în urmă cu două zile, startul procesului de acordare a banilor de la buget pentru ajutorarea celor afectaţi de inundaţii. În acest sens, au fost alocaţi 300 de lei de persoană, la care se adaugă, în funcţie de caz, şi bani pentru reparaţia gospodăriilor. „În toate judeţele afectate de inundaţii, banii sînt în trezorerie şi în această dimineaţă (sîmbătă - n.r.) au început plăţile, în conformitate cu legea 416/2001. În Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani se dau banii pentru ajutoare de urgenţă”, a precizat Păcuraru, referindu-se la zonele cele mai afectate de inundaţii. Ministrul a menţionat că, pe lîngă sumele fixe acordate tuturor locuitorilor din zonele calamitate, se vor mai da 300, 500 sau 800 de lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţei. Păcuraru a mai menţionat că, în afara ajutoarelor de urgenţă cu caract umanitar, se mai acordă ajutor şi pentru reconstrucţia locuinţei. Astfel, pentru situaţia în care sînt de făcut lucrări de reparaţii se dau 2.500 lei, pentru consolidare se dau 5.000 de lei plus materiale de contrucţie, iar pentru construirea de locuinţe cu două camere, de 60 de metri pătraţi locuibili se alocă 10.000 de lei, plus materiale de constrcuţii. “Plăţile se fac prin asistenţii sociali de la direcţiile de muncă judeţene”, a completat Păcuraru.



12