Cei care s-au înscris în programul „Respect”, derulat de Primăria Constanța, sperând să primească măcar un rând de bonuri de masă înainte de Paște, s-au ales cu o mare dezamăgire. Pentru prima dată în ultimii 16 ani, nevoiașii nu vor mai primi ajutoarele alimentare, care din 2016 urmau să se distribuie sub forma unor tichete de masă. Cum s-a ajuns în această situație? Licitația pentru desemnarea firmei care va tipări și va distribui tichetele a fost contestată, iar soluționarea plângerii și eventuala organizare a unei noi proceduri conduc la noi întârzieri ce fac imposibilă distribuția înainte de Sărbători.
Persoanele cu venituri mici care sperau că vor primi ajutoarele din partea Primăriei Constanța înainte de Paște și se gândeau că, în acest fel, vor avea ce pune pe masă înainte de Sărbători vor avea parte de o mare dezamăgire. Asta pentru că tichetele valorice promise de municipalitate prin programul „Respect”, demarat la sfârșitul lui februarie, nu vor fi distribuite înainte de Paște. Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când nevoiașii nu vor primi ajutoare de la Primărie înaintea unei mari sărbători religioase. Cu alte cuvinte, așa ceva nu s-a întâmplat niciodată, de când a fost a inițiat programul de acordare a ajutoarelor alimentare pentru nevoiași de către fostul primar Radu Mazăre. Cum s-a ajuns într-o asemenea situație? Licitația pentru desemnarea firmei care va tipări și va distribui tichetele a fost contestată, iar soluționarea plângerii și eventuala organizare a unei noi proceduri conduc la noi întârzieri ce fac imposibilă distribuția înainte de Paște.
PROGRAM ANUNȚAT DE JUMĂTATE DE AN
Amintim că, în 13 octombrie 2015, primarul interimar al Constanței, Decebal Făgădău, a anunțat că pachetele cu alimente vor fi înlocuite cu tichete valorice, în baza cărora nevoiașii puteau să-și cumpere alimente. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost adoptat abia patru luni mai târziu, în 23 februarie. Din acel moment, Primăria a început toate demersurile de înscriere a beneficiarilor în program, pe de-o parte, și de pregătire a procedurilor de achiziții, pe de altă parte. Așa se face că licitația privind desemnarea firmei care va emite tichetele s-a încheiat abia la începutul lui aprilie și, imediat după finalizare, a fost contestată.
PUTEA FI EVITATĂ SITUAȚIA?
Cu faptul că pe toate drumurile există contestatari de serviciu, ne-am obișnuit demult și suntem convinși că și cei din administrație sunt familiarizați cu acest lucru. Este posibil, de asemenea, să se fi strecurat nereguli în procedurile de achiziție. Indiferent care sunt motivele contestației, un lucru este cert: foarte mulți beneficiari sunt puși în situația de a nu avea ce să pună pe masă de Paște. În aceste condiții, nu putem să nu ne întrebăm dacă nu cumva administrația putea să evite această neplăcere, în condițiile în care programul a fost anunțat în urmă cu jumătate de an. Suntem conștienți că nu se putea ca licitațiile să se desfășoare înainte de adoptarea hotărârii, pentru că ar fi fost ilegale. Oare nu s-ar fi putut, totuși, ca hotărârea cu pricina să fi fost adoptată de la sfârșitul anului trecut, cu mențiunea că va intra în vigoare la o dată ulterioară, după finalizarea licitaților? Teoretic, ar fi fost o soluție, deși nu știm în ce măsură ar fi putut fi aplicată. Este important de știut, totuși, că, deși nu vor fi distribuite înainte de Paște, bonurile valorice aferente lunii aprilie nu vor fi pierdute. „Tichetele se vor oferi retroactiv, după rezolvarea problemelor. Dacă distribuția va începe în mai, beneficiarii vor primi câte două seturi de bonuri, cele aferente lunii aprilie și cele aferente lunii mai”, a precizat primarul interimar Decebal Făgădău.
Citește și:
Vouchere în loc de pachete cu alimente pentru vârstnici?
Nevoiașii Constanței primesc tichete în loc de pachete!
Contestațiile la licitații întârzie distribuția alimentelor de la UE