După ce, în primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii (MS) a pus lacătul pe uşa Centrului de Sănătate Băneasa, autorităţile locale din întreaga zonă, dar şi autorităţi din Sănătatea locală au decis, ieri, deschiderea unui Centru de permanenţă la Băneasa, unitate medicală care, în mod normal, ar fi trebuit să devină funcţională înainte ca centrul să fie închis. Populaţia din zonele defavorizate a rămas, astfel, fără asistenţă medicală în regim non-stop câteva luni, în lipsa unei politici a ministerului de resort care să fie vină în sprijinul celor care au nevoie de ajutor medical la orice oră.
• AU BĂTUT PALMA • Întâlnirea de ieri dintre reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa şi primăriilor din Băneasa, Ostrov, Lipniţa, Dobromir, dar şi Ion Corvin, a demonstrat că înfiinţarea unui Centru de permanenţă, chiar şi într-o zonă defavorizată, nu este imposibilă. În câteva ore s-a ajuns la concluzia că în localitatea Băneasa ar putea să funcţioneze, fără nicio problemă, un centru de permanenţă. Şapte medici de familie din zonă au acceptat să lucreze în intervalul orar 20.00 – 08.00. „Un medic va fi plătit cu 12 lei pe o oră, iar un asistent medical va fi plătit cu opt lei pe oră”, a declarat directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina. Centrul de permanenţă îşi va desfăşura activitatea într-una din clădirile fostului Centru de Sănătate Băneasa, el fiind dotat cu o mare parte din aparatura unităţii. Medicii au competenţe pentru acordarea primul ajutor, pentru acordarea asistenţei medicale în cazul urgenţelor minore, dar şi în ecografie. „Centrul va avea în dotare şi un aparat ecograf, astfel că toţi cei care vor avea nevoie de o ecografie medicală vor putea să beneficieze şi de acest serviciu medical. Toţi medicii de familie au pregătire în acest sens”, a mai precizat dr. Dina, care a propus ca Centrul să angajeze, în mod prioritar, asistentele medicale care au rămas fără locuri de muncă după desfiinţarea Centrului de Sănătate Băneasa. Dacă vor fi prea multe solicitări, DSPJ va organiza concurs pentru ocuparea posturilor până în 1 august, dată la care se preconizează inaugurarea punctului medical la Băneasa.
• HELIPORTUL, SALVAREA CAZURILOR GRAVE • În lipsa unui punct medical dotat şi pentru intervenţiile în cazurile grave, tot în zona Băneasa se doreşte amenajarea unui heliport. De cele mai multe ori iarna, atunci când nămeţii dau mari bătăi de cap tuturor mijloacelor de transport, de nenumărate ori autosanitarele rămânând blocate, viaţa multor bolnavi a atârnat de un „fir de aţă”. „Un heliport ar fi binevenit în această zonă. De asemenea, ne gândim şi la înfiinţarea unui centru multifuncţional în această zonă. El va avea în dotare şi un staţionar (cu 15 - 20 de paturi) pentru spitalizarea de zi”, mai adaugă directorul executiv al DSPJ.