Al 32-lea deces cauzat de rujeolă. Cine este și ce complicații a avut?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Aproape în toate județele țării au fost raportate cazuri

Al 32-lea deces cauzat de rujeolă. Cine este și ce complicații a avut?

Sănătate 21 Iulie 2017 / 17:50 1297 accesări

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la 21 iulie este 8.246, din care 32 de decese (8 în județul Timiș, 6 în județul Arad, 7 în județul Dolj, 3 în județul Caraș-Severin, 1 în județul Bihor, 1 în județul Cluj, 1 în județul Călărași, 1 în județul Satu Mare, 1 în județul Vaslui, 1 în județul Galați, 1 în județul Mureș și 1 în București), a anunțat Institutul de Sănătate Publică (INSP) din București. Cel de-al 32-lea deces a fost cauzat de o complicație la distanță a rujeolei, la o persoană de 29 de ani, imunocompromisă, din județul Dolj. Persoana a fost confirmată serologic cu rujeolă în februarie 2017; în luna iunie au apărut primele simptome ale complicației postrujeolice care a fost confirmată prin identificare virală (encefalită subacută mioclonică rujeoloasă), potrivit INSP. Aproape toate județele din România au raportat cazuri de rujeolă, mai exact în 41. Cele mai multe au fost semnalate în Timiș 1.215, Caraș-Severin 1.109, Arad 1.002, Satu Mare 727, Dolj 486 etc. La Constanța au fost raportate 4 cazuri de rujeolă.

Pe 17 iulie, ministrul Sănătății, Florian Bodog, anunța o videoconferință cu prefecții, președinții de Consilii Județene și reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică și ai medicilor de familie din toate județele pentru mobilizarea autorităților locale în campania de informare și susținere a vaccinării împotriva rujeolei (ROR). Ministrul Sănătății a declarat că sunt 400.000 de vaccinuri ROR în stoc. Autoritățile locale vor trebui să identifice copiii nevaccinați, precum și locațiile unde aceștia vor fi imunizați efectiv, acolo unde nu există unități medicale. De asemenea, acolo unde nu există personal medical, se va apela la voluntari. Vor fi vaccinați copiii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, cu vârste între nouă luni și 9 ani, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie. La un interval de două săptămâni se vor face evaluări în județe, iar acolo unde lucrurile nu evoluează, unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri, a precizat ministrul Sănătății.

DESPRE RUJEOLĂ Rujeola sau pojarul este o boală infecţioasă de etiologie virală, extrem de contagioasă, uneori chiar severă, provocată de virusul rujeolic, caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Medicii spun că rujeola este una dintre bolile eruptive, contagioase ale copilăriei. Boala este mai gravă în cazul sugarilor şi copiilor mici, cu complicaţii pulmonare şi mortalitate destul de ridicată. Curba lunară şi sezonieră a incidenţei rujeolei arată un maxim în lunile de primăvară, respectiv aprilie - mai, minimul fiind înregistrat în august şi septembrie. Sursele de infecţie sunt constituite numai de bolnav, cu forme tipice sau atipice de boală. Transmiterea este aerogenă (prin aer), prin picături de salivă, secreţii nazo-faringiene şi conjunctivale, care rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la două ore după ce persoana contagioasă a părăsit încăperea sau un alt spaţiu închis. Doctorii au explicat că pacientul este contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate. Specialiştii au atras atenţia că boala se poate transmite şi indirect, respectiv prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav. Este adevărat că acest tip de transmitere este mult mai rar.



12