Al doilea caz de Ebola în SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avans lent, dar sigur

Al doilea caz de Ebola în SUA

Monden 13 Octombrie 2014 / 00:00 604 accesări

În Europa, isteria provocată de Ebola pare să se calmeze puțin, după ce weekend-ul trecut a început pe fondul unor informații-record despre sute de persoane suspecte de îmbolnăvire. Situația s-a calmat puțin după ce s-a aflat, de exemplu, că un cetăţean britanic care a decedat în Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, după ce a fost internat în spital cu simptome asemănătoare celor ale Ebola, nu contractase acest virus, potrivit unor analize efectuate de un laborator german. Totuși, în țara vecină Serbia, autoritățile medicale monitorizează 708 persoane posibil expuse la Ebola, fără însă a se înregistra deocamdată simptome.

ROMÂNII RĂMÂN ÎN SIERRA LEONE În ceea ce îi privește pe cei șase cetățeni români din Sierra Leone despre a căror existență există informații la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), aceștia nu doresc să revină deocamdată în țară și starea lor de sănătate este bună. Oficialii din Centrala MAE vor menține o legătură constantă cu grupul de români, pentru a fi informați în avans cu privire la o eventuală decizie de revenire în țară sau de relocare într-o altă zonă.

Vești deloc bune vin însă din SUA. Un îngrijitor de la spitalul din Dallas, care s-a ocupat de bolnavul de Ebola ce a murit săptămâna trecută, a contractat virusul, conform testelor preliminare, au anunțat, ieri, autoritățile sanitare din statul american Texas. Angajatul lucra la Texas Health Presbyterian din Dallas, spitalul unde a fost îngrijit Thomas Eric Duncan, liberianul decedat miercuri din cauza acestei boli. Îngrijitorul a acuzat, vineri noapte, o febră ușoară și a fost izolat și supus testelor. Nu a fost oferită nicio informație privind modul în care pacientul a fost contaminat cu Ebola.

RĂSPUNS PE MĂSURĂ Epidemia de Ebola din Africa de Vest, cea mai gravă de la identificarea virusului care o provoacă, în anul 1976, s-a soldat cu 4.033 de morţi până la 8 octombrie, potrivit ultimului bilanţ prezentat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în şapte ţări.

Pentru a se feri de Ebola, Marea Britanie a efectuat un amplu exercițiu care a implicat sute de persoane. Angajați din spitale, în echipamente de protecție, și servicii de ambulanță au participat la acest exercițiu, care a durat opt ore și în cursul căruia a fost simulată îmbolnăvirea unor persoane cu Ebola, pentru a testa capacitatea de răspuns a serviciilor de urgență. Exercițiul a fost urmat de o reuniune interministerială de criză (Cobra), sub conducerea ministrului Sănătății, Jeremy Hunt. Exercițiul a fost cerut de premierul David Cameron, în urma criticilor primite după decizia de a introduce controale obligatorii, în anumite aeroporturi și în gările Eurostar, asupra persoanelor care provin din Liberia, Sierra Leone și Guineea, țările cel mai puternic afectate de epidemie. Unii experți medicali au considerat că aceste controale sunt o pierdere de timp, iar alții au denunțat neclaritatea unui plan luat de urgență în fața panicii tot mai mari în legătură cu răspândirea bolii.

Pentru cei care mai au zile, Rusia a anunțat că va dezvolta nu unul, ci trei vaccinuri anti-Ebola, care vor putea fi utilizate peste șase luni.



12