Al doilea caz de West Nile din ţară, la Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atacul ţânţarilor. În prag de epidemie!?

Al doilea caz de West Nile din ţară, la Constanţa

Eveniment 19 August 2011 / 00:00 561 accesări

Al doilea caz de infecţie cu virusul West Nile din ţară (primul a fost semnalat într-o comună din Galaţi, la o tânără de 38 de ani) a fost depistat ieri, la Constanţa. Este vorba despre o femeie de 74 de ani, din Techirghiol, al cărei diagnostic de boală a fost confirmat ieri, anunţă directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. Oficialul a declarat că pacienta este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, starea sa de sănătate neridicând niciun fel de problemă. „Medicii Spitalului de Boli Infecţioase ne-au informat că bolnava este bine, dar că va fi supravegheată şi în următoarele zile”, spune dr. Dina. DSPJ a luat imediat măsurile care se impun în aceste situaţii. De asemenea, Primăria Techirghiol va trece la acţiuni de dezinsecţie în întregul oraş. „Şi reprezentanţii Sanatoriului Balnear Techirghiol ne-au cerut ajutor pentru a întreprinde o acţiune de dezinsecţie lângă unitatea sanitară, astfel încât pacienţii care sunt la tratamente să nu aibă de suferit”, a adăugat directorul. Precizăm că, în urmă cu trei săptămâni, medicii DSPJ au mai trimis o probă pentru analize la Bucureşti, însă suspiciunea a fost infirmată. În total, în acest an, la nivelul judeţului nostru au existat cinci suspiciuni de boală, din care un caz a fost confirmat, unul este în lucru, iar restul au fost infirmate.

ALTĂ SUSPICIUNE Oficiali din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică au precizat că proba din judeţul Constanţa aflată în lucru provine de la o persoană suspectă de infectare cu virusul West Nile după ce s-a prezentat la spital cu simptome de meningită şi de gripă. „Se fac analize care să confirme prezenţa virusului în corp”, au spus sursele citate. Anul trecut, în România au fost confirmate 57 de cazuri de infectare cu West Nile şi s-au înregistrat patru decese. La Constanţa, numai anul trecut au fost confirmate zece cazuri, din care trei persoane au decedat.

VIRUSUL WEST NILE ESTE RĂSPÂNDIT PRIN ÎNŢEPĂTURILE ŢÂNŢARILOR INFECTAŢI CARE SUNT PURTĂTORI ŞI CARE SE INFECTEAZĂ, LA RÂNDUL LOR, CÂND SE HRĂNESC DIN PĂSĂRI INFECTATE. ŢÂNŢARII INFECTAŢI POT TRANSMITE APOI ACEST VIRUS LA OAMENI SAU ANIMALE PRIN ÎNŢEPĂTURĂ SAU MUŞCĂTURĂ.

Medicii spun că infecţia cu West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite. „La majoritatea oamenilor nu există simptome”, a explicat şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu. Aproximativ 80% din persoanele infectate cu virus West Nile nu prezintă niciun fel de manifestări. „Unele persoane, până la 20% dintre cei infectaţi, pot prezenta o formă uşoară de infecţie manifestată prin febră, dureri de cap, dureri de corp, greaţă, vomă şi uneori creşterea în volum a ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului”, spune dr. Popescu. Un procent mic de persoane, aproape 1 din 150 de persoane infectate, poate dezvolta forma severă a bolii, de fapt o meningo-encefalită, manifestată prin febră ridicată, dureri de cap, redoarea cefei, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, pierderea sensibilităţii şi paralizie, simptomatologie ce poate persista, iar afectarea neurologică poate lăsa sechele.

MĂSURI DE PREVENIRE Medicii DSPJ fac cunoscute modalităţile de prevenire necesare a fi respectate de populaţie, astfel: evitaţi înţepăturile de ţânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi!; când sunteţi în aer liber, utilizaţi substanţe adecvate pentru protecţia împotriva ţânţarilor; protejaţi ferestrele şi uşile cu plase adecvate; curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor; schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele; beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în mediul rural) sau apa a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apă plată, minerală, ceaiuri; relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar. Evitaţi bălţile, canalele!”. Toate aceste informaţii vor putea fi citite şi în mijloacele de transport în comun, potrivit directorului dr. Dina. „Vom afişa informaţii despre infecţia cu West Nile, despre măsuri de prevenire, dar şi ce trebuie să facem dacă apar primele semne”, spune directorul executiv al DSPJ.

Taguri articol


12