Peste nouă milioane de greci au fost chemaţi, ieri, să se prezinte la urne în al doilea tur al alegerilor municipale şi regionale, un scrutin strâns în cele mai mari două oraşe greceşti, Atena şi Salonic, dar, mai ales, un test pentru Guvernul socialist care luptă contra crizei. Alegătorii, între care 12.000 de cetăţeni din alte ţări europene şi 11.900 din ţări din afara UE, au început să voteze mult mai devreme.
După un uşor avans al socialiştilor din Pasok în şapte dinte cele 13 regiuni ale ţării, în primul tur al alegerilor, desfăşurat duminica trecută, partidul premierului Georges Papandreou încearcă se menţină acest scor, într-un context îngreunat de perspectiva unei revizuiri în creştere a deficitului public din 2009 de către Eurostat, Biroul European de Statistici. Perspectiva unor noi măsuri de austeritate în bugetul pentru 2011, evocate de presă şi de opoziţie, tensionează climatul politic, în timp ce reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, Băncii Centrale Europene şi UE se vor afla la Atena, la începutul săptămânii, pentru a supraveghea felul cum Guvernul întocmeşte bugetul. Duminica trecută, când a avut loc primul tur de scrutin, care a luat aspectul unui referendum asupra politicii de austeriate a Guvernului, au fost câştigate alegerile doar în două din totalul de 13 regiuni şi doar într-o treime din cele 325 de primării din ţară.
Într-o ţară politizată în mod tradiţional, absenteismul a atins un nivel record, de aproximativ 40%, reflectând nemulţumirea generală a unei populaţii care se află în al doilea an consecutiv de recesiune. Având în vedere rezultate strânse din primul tur, în şase regiuni, mai ales în Atica (zona Atenei, care concentrează aproximativ 30% din populaţia ţării), Peloponez din sud şi în principalele trei oraşe ale ţării, Atena, Salonic şi Pireu, între Partidul Socialist (Pasok), aflat la putere, şi Noua Democraţie, de dreapta, aflată în opoziţie, s-a purta un adevărat duel.