Urnele de vot s-au deschis în Franţa, ieri, pentru a confirma alegerea a 541 de deputaţi, doar 36 fiind aleşi în cadrul primului tur de scrutin. Analiştii se aşteaptă ca şi al doilea tur să fie marcat de absenteism, în urmă cu o săptămână prezentându-se doar 42,7% dintre cetăţenii cu drept de vot. Rata de participare în cel de-al doilea tur era totuşi de 21,41% la ora 12:00, în creştere uşoară faţă de primul tur.
Potrivit unor estimări ale unor institute de sondare, Partidul Socialist al preşedintelui Francois Hollande a obţinut majoritatea absolută în Adunarea Naţională. Se estimează că socialiştilor le vor reveni între 312 şi 326 de mandate din totalul de 577. Astfel, Partidul Socialist nu mai are nevoie de susţinere în Parlament din partea ecologiştilor, cu care încheiase un acord de guvernare, şi cu atât mai puţin de o susţinere din partea stângii radicale, ale cărei poziţii pe teme economice şi legate de UE sunt depărtate de ale socialiştilor. Preşedintele Francois Hollande spera de altfel să obţină majoritatea necesară pentru a-şi putea aplica programul.
În primul tur, socialiştii au obţinut 34,4% din voturi, ecologiştii 5,4% şi stânga radicală 6,9%. Însă şi dreapta a avut un scor bun de 34,1%, în timp ce Frontul Naţional, de extremă dreapta, a obţinut 13,6%. Turul doi ar urma să marcheze revenirea în Adunarea Naţională a partidului de extremă-dreapta Frontul Naţional, care ar putea să câştige trei sau patru mandate, şefa formaţiunii, Marine Le Pen, având şanse să fie aleasă în oraşul Henin-Beaumont din Departamentul Pas-de-Calais. Alegerile au loc într-un moment în care Europa este ameninţată de o nouă agravare a crizei datoriilor, ceea ce favorizează formaţiunile extremiste.