Circa 6,4 milioane de alegători au fost chemaţi să participe la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ale căror rezultate vor permite măsurarea impactul populismului şi al ultranaţionalismului, ce au înregistrat primele progrese în 2005, cînd au reuşit să intre în Parlament prin partidul Ataka. Varianta scurtă a buletinului de vot a inclus două perechi de candidaţi pentru posturile de preşedinte şi vicepreşedinte, Gheorghi Părvanov şi Anghel Marin la numărul 3 şi Volen Siderov şi Pavel Şopov la numărul 6. Buletinele de vot folosite la cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au fost mai ieftine decît cele din primul tur. Tipărirea buletinelor s-a încheiat joi, iar acestea au fost distribuite din timp la centrele de votare. Comisia Electorală Centrală a optat pentru buletinele de vot în variantă scurtă, care sînt mai economice, costînd cu 120.000-180.000 de leva, circa 61.000 - 92.000 de euro, mai puţin decît la primul tur de scrutin.
În pofida faptului că membrii comisiei electorale trebuiau să se asigure că nimeni nu merge la vot înarmat sau sub influenţa alcoolului, personalul de la o secţie de votare a descoperit că o colegă avea o armă asupra sa. Femeia, care fusese desemnată la şcoala numărul 20 din Sofia, avea un pistol cu gaze în geantă. Aceasta a explicat că arma era destinată autoapărării. Vînzările de alcool au fost interzise încă de sîmbătă, măsura fiind menţinută pe tot parcursul zilei de duminică.
Favorit este actualul şef de stat, Gheorghi Părvanov, cu 64% din voturile obţinute în primul tur, care s-a confruntat cu ultranaţionalistul Volen Siderov, în vîrstă de 50 de ani. Primul scrutin nu a putut fi validat din cauza absenteismului, fiind prezenţi la urne doar 40% din electorat. În cazul în care preşedintele Părvanov, cu un an mai tînăr, va fi reales, aşa cum indică sondajele de opinie publicate vineri de nouă institute, va fi şeful de stat sub conducerea căruia Bulgaria va intra în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007. Preşedintele bulgar dispune de funcţii reprezentative: este comandantul suprem al armatei şi reprezintă ţara în relaţiile internaţionale.