Alegătorii de stânga din Franţa au luat parte, ieri, la al doilea tur de scrutin al alegerilor primare, care va decide candidatul Partidului Socialist la prezidenţialele din 2012. Pentru prima dată, orice alegător înregistrat dispus să plătească o taxă de un euro şi să semneze un angajament potrivit căruia recunoaşte valorile Partidului Socialist a avut dreptul să voteze pentru desemnarea candidatului socialist. Circa 2,7 milioane de persoane au votat în primul tur, în urma căruia numărul candidaţilor a fost redus de la şase la doi.
S-au confruntat fostul lider al partidului, Francois Hollande, şi actuala lideră Martine Aubry. Francois Hollande era considerat favoritul clar, după ce a primit 39% din sufragii săptămâna trecută faţă de Martine Aubry, care a primit 31%. Sondajele de opinie prezic că oricare dintre cei doi candidaţi îl poate învinge pe preşedintele Nicolas Sarkozy. Potrivit aşteptărilor, actualul şef al statului va candida pentru un al doilea mandat în luna aprilie, deşi nu a făcut nicio declaraţie oficială în acest sens. Francois Hollande a devenit noul favorit după retragerea lui Dominique Strauss-Kahn, fost director al Fondului Monetar Internaţional, arestat anul acesta la New York pentru tentativă de viol.
Francois Hollande, în vâstă de 57 de ani, care a fost lider al Partidului Socialist mai mult de un deceniu, dar nu a făcut niciodată parte din Guvern, a primit susţinerea celor patru candidaţi eliminaţi. Martine Aubry, în vârstă de 61 de ani, este în prezent şefa Partidului Socialist şi primarul oraşului Lille. Fiica fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors, a fost ministru al Muncii la sfârşitul anilor \'90, când a introdus săptămâna de lucru de 35 de ore în Franţa. În ceea ce priveşte poziţiile politice ale celor doi candidaţi, acestea sunt în general similare. Ambii au contribuit la stabilirea programului politic al formaţiunii, ce prevede crearea a 300.000 de locuri de muncă pentru tineri în sectorul public şi reducerea vârstei legale de pensionare la 60 de ani. Deci, votul alegătorilor se va baza mai degrabă pe personalitatea celor doi.
După anunţarea rezultatelor, pe care fiecare candidat se angajează să le respecte, pe 22 octombrie va avea loc o convenţie de învestitură a fericitului câştigător. Majoritatea francezilor (55%) se pronunţă pentru organizarea alegerilor primare în cadrul partidului de dreapta Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP) pentru alegerile prezidenţiale din 2017, potrivit unui sondaj dat publicităţii ieri. La întrebarea “Credeţi că UMP trebuie să organizeze alegeri primare pentru a-şi desemna candidatul la alegerile prezidenţiale din 2017?”, 55% dintre persoanele intervievate au răspuns afirmativ, 20% negativ, iar 25% nu au avut nicio opinie, relevă un sondaj TNS Sofres pentru televiziunea Canal Plus. Dintre simpatizanţii UMP, 56% au considerat pozitivă această ipoteză, faţă de 32% care au fost împotrivă, iar 12% nu au avut nicio opinie. În privinţa anului 2012, problema alegerilor primare în UMP a suscitat mult mai puţin entuziasm: 40% dintre intervievaţi s-au declarat pentru, faţă de 36% care s-au opus, iar 24% nu au avut nicio părere. Printre simpatizanţii UMP această probabilitate este considerată şi mai negativă: 55% sunt împotrivă, în general pentru că se presupune că în 2012 candidatul UMP va fi Nicolas Sarkozy, actualul preşedinte.