Al treilea centru din ţară pentru bolnavii cu TBC multidrog rezistentă!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Lupta cu boala care ameninţă milioane de oameni. La Constanţa

Al treilea centru din ţară pentru bolnavii cu TBC multidrog rezistentă!

Sănătate 25 Martie 2011 / 00:00 695 accesări

De Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) trag un semnal de alarmă, estimând că până în 2015, mai mult de două milioane de oameni vor contracta o formă de tuberculoză rezistentă la medicamentele standard (MDR/TBC), impunându-se combaterea mai activă a acesteia. Astfel, într-un raport dedicat acestei zile, OMS, împreună cu fondul global care direcţionează resursele financiare pentru combaterea acestei maladii, a făcut apel la liderii lumii să aloce mai multe fonduri pentru diagnosticarea şi tratarea persoanelor cu formă de tuberculoză rezistentă la medicamentele standard în perioada 2011 -2015. “Angajamentele unor ţări în acest sens sunt prea lente sau pur şi simplu blocate”, a declarat directorul de strategie, performanţă şi evaluare la Fondul Global de combatere a SIDA, TBC şi Malariei, Rifat Atun.

DACĂ GUVERNELE LUMII NU VOR REUŞI SĂ ANGAJEZE MAI MULTE FONDURI, EFORTURILE DEPUSE ÎN ULTIMII ZECE ANI VOR FI COMPLET SUBMINATE

• MDR/TBC • MDR/TBC este o formă de TBC care nu răspunde la tratamente standard cu medicamente de prima linie, iar dacă rămâne netratată creşte riscul de răspândire de tulpini rezistente la medicamentele împotriva TBC. OMS a anunţat ca estimează ca vor fi mai mult de 2 milioane de cazuri noi de MDR/TBC între 2011 şi 2015. Potrivit datelor OMS, în 2008 s-au înregistrat 440.000 de noi cazuri de MDR/TBC, mai ales în China, India şi Rusia, trei ţări cărora le revin 50% din cazuri la nivel global.

• PROIECTE • Şi în România, numărul persoanelor cu MDR/TBC nu este unul de neglijat. Pentru aceşti pacienţi există două centre în ţara noastră, respectiv unul la Biserciani şi unul în Bucureşti. Dacă vor exista aprobările şi banii necesari, la Constanţa ar putea să se înfiinţeze cel de-al treilea centru din ţară, anunţă directorul Spitalului de Pneumoftiziologie Palazu Mare, dr. Erdin Borgazi, prezent la acţiunea de celebrare, la Constanţa, a Zilei Mondiale de Luptă Împotriva TBC. Cel mai probabil, unitatea cu regim special va funcţiona la Agigea, va avea 15 paturi şi va fi utilată corespunzător. “Să sperăm că undeva în a doua parte a anului vom putea da în folosinţă acest centru”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina. La Constanţa, numărul bolnavilor cu MDR/TBC înregistrează o uşoară creştere, potrivit autorităţilor. În 2010, spune medicul coordonator al Dispensarului TBC Constanţa, Georgeta Popescu, erau semnalate 64 de asemenea cazuri. Medicii depun eforturi pentru ca bolnavii, odată diagnosticaţi cu TBC, să respecte cu stricteţe tratamentele, astfel evitându-se cazurile de MDR/TBC. Reprezentantul programului de TBC din cadrul DSPJ, dr. Mihaela Cocu, a atras atenţia că s-a dezvoltat şi o formă mai severă a MDR/TBC, respectiv TBC/XDR. “Este o formă mai rezistentă la medicamente, la care nu trebuie să se ajungă”, spune medicul.

• MAI PUŢINE CAZURI – EDUCAŢIE • La nivelul judeţului nostru se observă o uşoară scădere a numărului persoanelor cu TBC, astfel, dacă în 2009 eram pe locul şapte, cu 1015 cazuri, în 2010, Constanţa se clasează pe locul opt, cu 878 de cazuri, anunţă directorul DSPJ, dr. Dina. Şi managerul Spitalului de Pneumoftizologie subliniază un trend descendent în acest sens, în cadrul unităţii pe care o conduce. Educaţia medicală este extrem de importantă, atrag atenţia medicii, astfel că, încă de pe băncile şcolilor, copiii primesc informaţii despre TBC. Coordonatorul Compartimentului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu, a iniţiat numeroase acţiuni în 30 de unităţi de învăţământ din Constanţa, tocmai pentru ca elevii să înţeleagă importanţa educaţiei medicale.

Taguri articol


12