Al treilea lot din dosarul „Rutiera”, în faţa instanţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al treilea lot din dosarul „Rutiera”, în faţa instanţei

Eveniment 06 Mai 2011 / 00:00 1525 accesări

Rând pe rând, cei 39 de poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, acuzaţi de implicare în scandalul de corupţie din vara anului 2009, sunt trimişi în judecată de procurorii constănţeni. Ieri a ajuns pe rolul instanţei al treilea lot din dosarul „Rutiera”, cel în care Enis Vuap, Daniel Andrei Mircea şi Osman Edvin vor răspunde în faţa instanţei pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar va fi judecat şi Marian Alexandru Lupu, unul dintre participanţii la jaful de la Hârşova, comis în noiembrie 2008 şi condamnat la 15 ani, care s-a dovedit a fi prieten cu agentul de poliţie Daniel Andrei Mircea. Procesul celui de-al treilea lot „Rutiera” va începe pe 13 mai.

TRAFIC DE INFLUENŢĂ. Potrivit rechizitoriului, pe 13 noiembrie 2008, poliţistul Daniel Andrei Mircea i-a spus lui Lupu că maşina sa, un Audi 4 cu numărul IF-01-DYR, este dată în urmărire generală, cu toate că informaţia era secret de serviciu. Ulterior, pe 7 decembrie 2008, agentul de poliţie Mircea a încălcat din nou legea. Procurorii spun că vărul lui Lupu a fost oprit de poliţistul Ion Zorilă pentru că a trecut cu maşina pe culoarea roşie a semaforului. Lupu l-a sunat pe agentul Daniel Andrei Mircea, şi i-a spus: „Sună-l şi tu pe Zorilă şi zi-i să-l lase în pace pe vără-miu. Zi-i că-i dau eu de-o bere…”. Ca urmare a intervenţiei lui Mircea, colegul său Zorilă a întocmit în fals un proces verbal în care l-a amendat pe vărul lui Lupu pentru că nu a avut documentele de identitate la el.

ACTE FALSE. Conform procurorilor, pe 25 februarie 2009, poliţistul Mircea şi-a găsit maşina avariată şi a depus plângere penală. La scurt timp a fost găsit autorul, care i-a plătit poliţistului 700 de lei despăgubiri. Mircea nu s-a mulţumit cu atât. El a profitat de distrugerea autoturismului şi a completat în fals documentul de înştiinţare către Omniasig, cu mai multe avarii. Tot Mircea este acuzat că, pe 16 aprilie 2009, l-a oprit în trafic pe Marica M., pe Şoseaua Mangaliei, din Constanţa, pentru că nu purta centura de siguranţă. Şoferul l-a sunat pe agentul Nicolae Stană, care şi-a traficat influenţa pe lângă poliţistul Mircea, spunându-i într-un limbaj codificat: „M., Audio-video cu 2 PP-uri, da?”. Mircea s-a conformat şi i-a dat şoferului un avertisment şi două puncte de penalizare.

AVERTISMENTE ÎN LOC DE AMENZI. Enis Vuap va trebui să răspundă penal pentru opt fapte. Printre ele se numără cea săvârşită pe 14 februarie 2009, când a oprit o şoferiţă care a trecut cu autoturismul Mercedes pe culoarea roşie a semaforului. Femeia, angajată a omului de afaceri George Guliu (implicat şi el în dosarul „mamă” al rutieriştilor), şi-a sunat patronul şi i-a cerut ajutor. Guliu l-a apelat pe poliţistul Gigi Cristian Ruşescu, care, la rândul lui, l-a sunat pe Vuap şi a rezolvat problema. Şoferiţa a primit avertisment pentru că a… traversat strada prin loc nepermis şi fără să se asigure! Enis Vuap mai este acuzat că a ajutat un medic să scape de amendă pentru că staţionase neregulamentar cu un BMW pe strada Mircea cel Bătrân. Medicul şi-a sunat un prieten, care l-a rândul lui l-a contactat pe Vuap: „E doctorul B. de la RMN. M-a sunat pe mine. Vezi şi tu! Dă-i un avertisment, ceva, că ai şi tu nevoie de un RMN cândva”.

REMEMBER. Reamintim că în scandalul de corupţie izbucnit în iunie 2009 au fost implicaţi 39 subofiţeri de Poliţie şi trei civili. Dintre ei, 11 poliţişti au fost arestaţi de două ori şi eliberaţi tot de atâtea ori. Dosarul „Rutiera” a fost cu cântec încă de la început. Instanţa Curţii de Apel Constanţa a decis că urmărirea penală trebuia efectuată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Constanţa întrucât unii dintre subofiţeri aveau atribuţii de control. Magistraţii au declarat nule actele de urmărire penală, însă procurorii au continuat ancheta. În noiembrie 2009, dosarul a fost împărţit în două. O parte care îi priveşte pe poliţiştii Ion Zorilă, Gheorghe Costea şi Marian Drăguţ, despre care instanţa a spus că au atribuţii de control, a plecat la DNA, iar restul a rămas la Parchetul Tribunalului Constanţa.



12