Alain Juppe vrea preşedinte pentru Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alain Juppe vrea preşedinte pentru Schengen

Externe 21 Martie 2012 / 00:00 347 accesări

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, propune crearea unui consiliu al şefilor de stat şi de guvern din Schengen, precum şi a funcţiei de preşedinte al Spaţiului Schengen, conform unui interviu acordat ziarului ”La Voix du Nord”. ”Puterea politică trebuie exercitată pentru stabilirea direcţiilor, în special în cazul controalelor la frontierele externe”, a declarat Juppe. Preşedintele Nicolas Sarkozy a ameninţat de curând că va scoate Franţa din Spaţiul Schengen, dacă nu va obţine o reformă de fond a acordurilor privind libera circulaţie, pledând pentru apărarea frontierelor Europei. De asemenea, Sarkozy a cerut sancţionarea sau chiar excluderea din Schengen a statelor care nu îşi respectă obligaţiile. CE a acceptat deja o clauză de salvgardare, a spus el.

MCV TREBUIE MENŢINUT Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, a declarat ieri că Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie menţinut, chiar dacă înţelege argumentele României privind ridicarea lui. Ambasadorul a evocat valorile comune pe care le împărtăşesc Germania, România şi SUA, precum libertatea, democraţia şi drepturile omului, dar a subliniat că UE şi SUA au abordări diferite privind combaterea anumitor fenomene, unul dintre acestea fiind MCV, instituit în 2007, când România a intrat în UE, pentru că ”România avea anumite slăbiciuni în ceea ce priveşte reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei care puteau preveni o aplicare corectă a legislaţiei UE”. Prin urmare, ”CE a instituit acest mecanism pentru a ajuta România să lichideze aceste probleme de rămânere în urmă şi pentru a putea verifica progresul pe baza anumitor standarde stabilite în acest scop”, a afirmat ambasadorul Germaniei, la o conferinţă privind reforma sistemului juridic, organizată la Bucureşti, de Departamentul american de Stat şi de Centrul Marshall. Ambasadorul a făcut referire şi la un nou instrument de monitorizare a corupţiei în UE, care urmează să fie instituit, ”un mecanism de raportare şi evaluare periodică a tuturor statelor membre în ceea priveşte lupta împotriva corupţiei”.

DEMISIE PVV Unul dintre membrii Partidului Libertăţii (PVV) din Olanda, Hero Brinkman, s-a retras din formaţiune, din cauza site-ului antiimigraţie, ceea ce pune în pericol susţinerea de care se bucură Guvernul în Legislativ. Brinkman a spus că formaţiunea nu este democratică şi a criticat site-ul controversat lansat recent, în care olandezii sunt invitaţi să se plângă de imigranţii din Europa Centrală şi de Est. ”Migraţia forţei de muncă este legală şi dacă cineva are plângeri în legătură cu infracţiuni, ar trebui să se ducă la poliţie”, a subliniat Brinkman. PVV, condus de Geert Wilders, susţine cabinetul minoritar din Olanda pentru impunerea iniţiativelor economice, în schimbul unor legi mai dure privind imigraţia. Cu susţinerea celor 24 de membri ai Partidului Libertăţii, Guvernul lui Mark Rutte are cu un parlamentar mai mult decât opoziţia. Site-ul controversat, lansat de partidul antiimigraţie PVV condus de Geert Wilders, le cere oamenilor să reclame problemele cauzate de cetăţenii din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte criminalitatea, alcoolismul, drogurile, depozitarea gunoiului şi prostituţia.



12