ALARMĂ! Anunț îngrijorător al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Se preconizează criză de sânge

ALARMĂ! Anunț îngrijorător al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!

Sănătate 18 Iulie 2016 / 08:28 9126 accesări

Directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă

Directorul CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă

Vară de vară, Centrele de transfuzii sanguine din țară trec prin perioade extrem de dificile, numărul donatorilor fiind tot mai mic. ”Oamenii pleacă în concedii, nu mai sunt interesați de actul de donare de sânge. Ne este foarte greu în condițiile date, mai ales că vara numărul accidentelor crește, implicit și cererile de sânge și produse din sânge ale spitalelor cresc”, declara, nu demult, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanța, dr. Alina Dobrotă. Centrul de la Constanța are un regim deosebit, litoralul transformându-se într-un puternic punct de atracție, populația ajungând să fie chiar și triplată. Mai multe citiți în pagina de Sănătate.

Vară de vară, Centrele de transfuzii sanguine din țară trec prin perioade extrem de dificile, numărul donatorilor fiind tot mai mic. ”Oamenii pleacă în concedii, nu mai vin să doneze sânge. Ne este foarte greu în condițiile date, mai ales că vara numărul accidentelor crește, implicit și cererile de sânge și produse din sânge ale spitalelor cresc”, declara, nu de mult, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, dr. Alina Dobrotă. Centrul de la Constanța are un regim deosebit, litoralul transformându-se într-un puternic punct de atracție, populația ajungând să fie chiar și triplată. Conducerea CRTS Constanța face eforturi intense an de an pentru a reuși să acopere necesarul de sânge solicitat de către spitale. Pe lângă organizarea colectelor mobile de sânge, CRTS a găsit și soluția pentru ca activitatea (cu publicul - n.r.) unității sanitare să fie nu doar de luni până vineri, ci și în unele zile de sâmbătă. Astfel, toate persoanele care doresc să doneze sânge, dar nu o pot face în zilele lucrătoare se pot prezenta și sâmbătă, 23 iulie, în intervalul 9.00 - 13.30, informează CRTS Constanța. S-a apelat la această soluție pentru că ”solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ, dar și din București sunt în creștere, iar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile”. ”Pacienți cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament”, spune directorul CRTS Constanța. Deocamdată, nu au existat semnale din partea medicilor celui mai mare spital din județ - Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” Constanța - prin care să anunțe că sunt nevoiți să amâne operații din această cauză. Rudele pacienților care necesită sânge, însă, sunt informate de fiecare dată că este nevoie de donatori, în caz contrar actul medical nu ar putea fi desfășurat. Au fost situații în spitale din România când unii medici au condiționat chiar unele intervenții chirurgicale, reclamând lipsa sângelui și a unor produse.

NU IGNORAȚI ACEST MESAJ!

Unitatea regională constănțeană dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în weekend-uri, „dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul“, precizează CRTS. ”Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, este mesajul directorului CRTS, dr. Alina Dobrotă.

CINE POATE DONA

”Pot dona persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, cu greutatea peste 50 kg, care nu au suferit de hepatită, TBC, sifilis, ulcer, epilepsie, diabet zaharat, boli de inimă”, potrivit specialiștilor CRTS. Persoanele de peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă sau neurologice. Cu două zile înainte de donare, este interzis consumul de băuturi alcoolice! ”Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi de scutire în ziua donării în cazul elevilor, studenților și militarilor; decontarea cheltuielilor de transport în comun în ziua donării între localitatea de domiciliu/reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge”, potrivit directorului CRTS Constanța, dr. Alina Dobrotă, citată într-un comunicat al CRTS. Ea mulțumește anticipat tuturor celor care vor contribui la salvarea vieților, prin donarea de sânge.

Citește și:

ALERTĂ! Se epuizează stocurile de sânge! Constănţenii, chemaţi să doneze!

Veniți să donați sânge la Spitalul din Mangalia!

Apel de urgență al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!

Apel inedit al Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța!



12