Tokyo Electric Power (Tepco), compania care exploatează centrala nucleară japoneză de la Fukushima, a recunoscut ieri că s-a înşelat când a anunţat, dimineaţă, un nivel de radioactivitate de zece milioane de ori mai mare decât în mod normal în pânza de apă scursă de la reactorul 2. Tepco a convocat de urgenţă o conferinţă de presă, după ce numărul de zece milioane a fost reluat în buclă de media din Japonia şi din restul lumii, alimentând şi mai mult psihoza referitoare la locul accidentului. În schimb, anunţul privind un nivel de 1.000 de milsieverţi pe oră depistat în apa găsită în subsolul sălii turbinei este exact, a dat asigurări Tepco. Vicepreşedintele Tepco, Sakae Muto, a explicat că s-a făcut o confuzie între elemente radioactive, în cursul analizelor pe eşantioanele prelevate din pânza de apă. ”S-a produs o confuzie între iod 134 şi cobalt 56. Vor fi efectuate noi analize, cât mai curând”, a declarat Muto.
Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), japonezul Yukiya Amano, a declarat că Japonia este încă departe de sfârşitul accidentului care s-a produs la complexul nuclear de la Fukushima. Emanaţiile radioactive continuă în atmosferă şi în apa mării la uzina Fukushima Daiichi, avariată în urma cutremurului din 11 martie, care a fost urmat de un tsunami devastator. Sistemele de răcire ale reactoarelor nu au mai funcţionat şi, de atunci, autorităţile se luptă să răcească reactoarele. Din cauza supraîncălzirii, acestea au generat însă mai multe explozii iar situaţia exactă a avariilor încă nu se cunoaşte. Autorităţile încă nu pot spune dacă miezul reactoarelor şi combustibilul uzat sunt acum acoperite cu apa necesară pentru a fi răcite, ceea ce ar putea fi considerat un semn de încheiere a crizei.
La mai bine de două săptămâni de la cutremur, Amano avertizează că situaţia de urgenţă nucleară ar putea să mai dureze câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, date fiind avariile serioase care s-au produs la uzină. Autorităţile japoneze au evacuat, ieri, muncitorii din clădirea reactorului 2, unde iniţial s-a pretins că a fost depistat, în apa acumulată, un nivel al radiaţiilor de zece milioane de ori mai mare decât limita normalului. Apa de la subsolul clădirii unde se află turbina reactorului 2 avea o radioactivitate de peste 1.000 de milisiverţi pe oră, iar muncitorii evacuaţi încercau să pompeze afară apa. Scurgerile de apă radioactivă au atras atenţia după ce trei muncitori care lucrau în clădirea turbinei reactorului 3 au fost expuşi, vineri, la o radiaţie de până la 180 de milisiverţi. Doi dintre muncitori au stat cu picioarele în apă, fără să-şi dea seama că era puternic contaminată. Cei trei au fost internaţi, dar vor ieşi astăzi din spital.
Amano a declarat că, din punctul său de vedere, cea mai mare îngrijorare este legată de posibilitatea ca barele de combustibil uzat să stea expuse, din cauza scăderii nivelului apei în bazinele de stocare. Oficialul nu este sigur că eforturile de a împrăştia apă de mare în bazine, pentru a împiedica barele să se aprindă şi să elibereze şi mai mult material radioactiv, au avut succes. Sistemele de răcire continuă să fie avariate, prin urmare temperatura va creşte în continuare. El a mai spus că este îngrijorat mai ales de bazinul de la reactorul 4, care conţine întregul miez al reactorului. Acesta fusese mutat acolo cu puţin timp înainte de producerea dezastrului şi este deosebit de radioactiv.