ALARMĂ! Peste o mie de păsări domestice, moarte din cauza aviarei!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Proprietarii afectați primesc despăgubiri financiare

ALARMĂ! Peste o mie de păsări domestice, moarte din cauza aviarei!

Sănătate 13 Februarie 2017 / 14:46 2025 accesări

Din 30 decembrie 2016 - când a fost confirmată prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) la păsări domestice (într-o gospodărie din localitatea Pardina, județul Tulcea) - și până în prezent, în țara noastră au fost confirmate 12 focare de influență aviară la păsări domestice, în 6 județe. Este vorba, potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), despre: Tulcea - 4 focare active (Crișan, Periprava și C.A. Rosetti, Sulina), 1 focar stins (Pardina); Prahova - 2 focare active (Loloiasca și Balta Doamnei); Bacău - 1 focar activ (municipiul Bacău); Braşov - 1 focar activ (Ucea de Jos); Mureş - 1 focar activ (Sâncraiul de Mureș); Constanța - 2 focare active (Almălău). ”Pierderile se ridică la un număr de 1.102 păsări, din diferite specii: găini, rațe, gâște, bibilici etc., afectate de boală (moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor)”, a anunțat ANSVSA.

PĂSĂRI SĂLBATICE

În ceea ce privește cazurile de influență aviară depistate la păsări sălbatice, ANSVSA anunță că, începând cu 28 noiembrie 2016 și până în prezent, au fost confirmate 85 de cazuri la: raţe sălbatice, cormorani, egrete, pescăruşi, gârliţe, lebede de vară şi lebede de iarnă. Cazurile au fost înregistrate în 10 judeţe, astfel: Constanţa - 42 de cazuri, Ialomiţa - 2 cazuri, Galaţi - 11 cazuri, Tulcea - 1 caz, Neamţ - 9 cazuri, Giurgiu - 3 cazuri, Iaşi - 1 caz, Bacău - 9 cazuri, Teleorman - 2 cazuri, municipiul Bucureşti - 5 cazuri. ”De asemenea, au mai fost notificate un număr de 10 suspiciuni de influență aviară la păsări sălbatice pentru care se așteaptă confirmarea din partea Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Influența Aviară - Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, acestea fiind în stadiul de suspiciune”, potrivit ANSVSA.

VETERINARII ASIGURĂ!

Veterinarii asigură că până la această dată nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări și că atât carnea de pasăre, cât și ouăle achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar sunt sigure pentru consum.

DESPĂGUBIRI

ANSVSA face precizarea că proprietarii de păsări afectați primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legislația națională și europeană în vigoare.

PREVENIRE

Pentru a preveni răspândirea acestei boli, specialiștii recomandă cetățenilor să respecte măsurile impuse. Printre acestea, precizăm: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice; de asemenea, hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice; separarea rațelor și gâștelor domestice de alte păsări de curte; limitarea accesului în curtea unde sunt adăpostite păsările la o singură persoană; se interzice adăparea păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri, sau bălți; toate cazurile de îmbolnăvire sau mortalitate la păsările din orice specie sau la mamifere din curtea proprie vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar de liberă practică împuternicit etc.

DESPRE BOALĂ!

Influența (gripa) aviară este o boală infecţioasă produsă de un virus care poate afecta peste 50 de specii de păsări domestice şi păsări sălbatice. Rezervorul natural de virus îl reprezintă păsările migratoare şi în special păsările acvatice. ”Boala se transmite de la păsările sălbatice infectate cu virusul influenței aviare prin contact direct, contact cu cadavre de păsări, secreţii şi excreţii şi prin contact indirect prin intermediul apei, furajelor, echipamentelor, adăposturilor, mijloacelor de transport care au fost contaminate”, potrivit ANSVSA.

Citește și:

Gripă aviară în județ! Veterinarii au decis uciderea păsărilor!



12