ALARMĂ! Zeci de cazuri de gripă la Constanța! În țară, alte 4 decese!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-a înregistrat debutul sezonului gripal

ALARMĂ! Zeci de cazuri de gripă la Constanța! În țară, alte 4 decese!

Sănătate 12 Ianuarie 2017 / 14:22 2269 accesări

Județul Constanța se află în top 3 la nivel național în ceea ce privește numărul total al cazurilor de gripă semnalate în această perioadă. Mai exact, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică au anunțat că 33 de persoane au fost diagnosticate cu gripă, din care 6 cazuri gripă tip A subtip H3N2 și 27 de cazuri de gripă tip A. Precizăm că au fost înregistrate 4 decese noi la cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3N2. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este de 6, toate cu tip A, subtip H3N2. Acestea au fost semnalate în județele Galați, Giurgiu, Iași, câte un caz și municipiul București, 3 cazuri.

Zeci de cazuri de gripă au fost înregistrate la Constanța, au anunțat specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Mai exact, 33 de persoane au fost diagnosticate cu gripă, din care 6 cazuri gripă tip A subtip H3N2 și 27 de cazuri de gripă tip A, nesubtipate, statistică care clasează județul nostru pe locul 3 la nivel național în ceea ce privește numărul total de cazuri de gripă. ”Morbiditatea prin infecții respiratorii acute a fost mai crescută în perioada 2 - 8 ianuarie, comparativ cu cea înregistrată în săptămâna precedentă și s-a încadrat în intervalul așteptat. Activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire locala (municipiul București, județele Olt, Iași, Brasov, dar și Constanța) și cu cazuri sporadice în unele județe”, potrivit INSP. De asemenea, INSP anunță că s-a înregistrat debutul sezonului gripal, confirmându-se cu ajutorul probelor de laborator, pentru același subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate/săptămână.

4 DECESE Precizăm că au fost înregistrate 4 decese noi la cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI) confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3N2. Numărul total de decese la cazuri confirmate cu virus gripal este 6, toate cu tip A, subtip H3N2. Acestea au fost semnalate în județele Galați, Giurgiu, Iași, câte un caz și municipiul București, 3 cazuri. Distribuția deceselor pe grupe de vârstă este următoarea: 1 la 0-1 an, 1 la 15-49 ani, 1 la

50-64 ani și 3 la ≥65 ani; distribuția deceselor pe sexe este: 4 feminin și 2 masculin. Specialiștii INSP precizează că cele 5 persoane decedate (83%) au avut condiții medicale pre-existente. Mai exact, niciuna dintre persoanele decedate nu a fost vaccinată.

CAZURI INFECȚII RESPIRATORII ACUTE

Potrivit specialiștilor INSP, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 88.286, cu 37.5% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (64.185) și cu 36.7% mai mare comparativ cu cel întregistrat în săptămâna anterioară (64.572), ca urmare a subraportărilor din această săptămână, în contextul Sărbătorilor de iarnă și a vacanțelor școlare. ”În săptămâna 2 - 8 ianuarie, s-au înregistrat la nivel național 352 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 48 de cazuri înregistrate în săptămâna similară anului trecut. Tot între 2 și 8 ianuarie au fost înregistrate 15 cazuri de SARI, cu 7 mai multe față de aceeași perioadă a sezonului precedent și cu 3 mai multe față de săptămâna precedentă.

Cele mai multe cazuri de gripă au fost înregistrate în București, respectiv 103, Iași - 34 de cazuri, Constanța - 33 de cazuri, Olt - 128 cazuri etc.

Medicii recomandă vaccinarea antigripală, aceasta fiind singura metodă de prevenire sigură a gripei. Până la 8 ianuarie au fost vaccinate antigripal 468.100 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

SFATURI UTILE PE TIMP DE GER

Medici ai Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța recomandă: purtaţi îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului, acoperiţi bine capul, mâinile, picioarele şi zona gâtului; beţi ceaiuri călduţe din plante; introduceţi în alimentaţie produsele stupului, cu mențiunea că mierea este interzisă la copiii între 0-1 an; faceţi mişcare adecvată vârstei, antrenamentului şi stării dvs. de sănătate; îmbogăţiţi-vă alimentaţia cu legume crude şi fructe (5 porţii/zi); vaccinaţi-vă, după control la medicul de familie (vaccinarea se face înainte că boală să apară); dacă v-aţi îmbolnăvit, izolarea este cea mai bună soluţie, alături de tratamentul prescris de medicul de familie (dacă nu sunt complicaţii: repaus, evitarea contactelor - pentru a preveni răspândirea bolii, ceaiuri călduţe, simptomatice); prin respectarea izolării, evitaţi răspândirea bolii.



12